Op 3 juli is het gewijzigde wetsvoorstel Energietoeslag 2023 naar de Tweede Kamer gestuurd. Het is nog onduidelijk wanneer het besluit over het wetsvoorstel wordt genomen. Divosa hoopt op meer duidelijkheid begin september, met het oog op de datum van inwerkingtreding en het vervolgproces. Gemeenten kunnen zich wel alvast laten informeren via een webinar over de gegevenstoets die ze straks kunnen uitvoeren.

Tijdens het zomerreces heeft de Tweede Kamer de tijd gehad om vragen te stellen over het voorstel en heeft het ministerie van SZW een ultieme poging gedaan om een oplossing te vinden voor de niet-nominale studenten. Ook deze uitkomst zal onderdeel zijn van het besluit dat de Tweede Kamer gaat nemen over het wetsvoorstel.

In het wetsvoorstel wordt benoemd dat gemeenten een beroep kunnen doen op het Inlichtingenbureau. Deze biedt een gegevenstoets op de inwoners die in 2022 de energietoeslag hebben ontvangen. Dit stelt gemeenten in staat om de energietoeslag 2023 ambtshalve aan een zo groot mogelijke groep uit te keren. Deze gegevens kunnen pas getoetst worden zodra de wetswijziging bij aanname in werking treedt.

Webinar Inlichtingenbureau

Ondanks dat het Inlichtingenbureau nog niet aan de slag kan, wil de stichting gemeenten alvast zo goed mogelijk informeren over de dienstverlening die zij op dit gebied kunnen bieden. Tijdens een webinar licht het Inlichtingenbureau op 29 augustus van 10.30 uur tot 12.00 uur aan gemeenten toe hoe de gegevenstoets hen kan ondersteunen. Ook zoomt zij in op voor welke doelgroepen de toets geldt en met welke struikelblokken je rekening kunt houden.

Meer informatie en aanmelden

Contactpersoon

Erika Dekens

procesmanager Bestaanszekerheid en Schulden