Tweede Kamer steunt integratieplannen Koolmees

donderdag 5 juli 2018

In de Tweede Kamer is zeer brede steun voor de plannen die minister Wouter Koolmees (Integratie) heeft met het inburgeren van vluchtelingen. Tijdens het debat dat gisteren plaatsvond, waren er van alle aanwezige partijen behalve de PVV lovende woorden voor de nieuwe aanpak, waarin gemeenten een centrale rol gaan spelen.

In het nieuwe stelsel, dat in 2020 ingaat, zullen nieuwkomers vanaf de eerste dag Nederlands moeten leren. Gemeenten stellen met elke vluchteling een persoonlijk op maat gemaakt inburgeringsplan op om hen zo snel mogelijk aan werk te helpen. Het huidige leenstelsel waarbij vluchtelingen zelf taalbureaus moeten zoeken, verdwijnt dan.

Perverse gevolgen uit het systeem

Veel Kamerleden zeiden blij te zijn dat de ‘perverse’ gevolgen van de marktwerking uit het systeem worden gesloopt. Zo komt het nu voor dat malafide taalbureaus de vluchtelingen benaderen, uit op de budgetten van  duizenden euro’s die zij krijgen van de overheid. Door het slechte onderwijs dreigen deze statushouders te zakken voor examens, waardoor het overheidsbudget een lening wordt. Mensen die dat is overkomen, zitten nu in de schulden. Dat vanaf 2020 de gemeente het taalbureau zal selecteren, moet dit probleem de wereld uithelpen.

Voor sommige statushouders die hoge boetes hebben gekregen omdat ze niet genoeg hun best zouden hebben gedaan, is er misschien hoop. Koolmees beloofde te gaan kijken of er schrijnende gevallen zijn, waarbij mensen slachtoffer zijn geworden van het systeem en zij achteraf gezien mogelijk toch niet-verwijtbaar zijn. De toezeggingen van de minister gingen sommige Kamerleden niet ver genoeg. Zij dienen later deze week nog alternatieve voorstellen in voor stemming.

Geen decentralisatie

Koolmees zei dat gemeenten afdoende budgetten gaan krijgen voor hun uitvoerende rol in het nieuwe stelsel, hoewel de examinering centraal zal blijven. ‘Dit is geen decentralisatie. Wel gaan gemeenten een heel belangrijke rol spelen, die aansluit op het sociale domein.’

Na overleg met gemeenten wil Koolmees de Kamer begin 2019 meer vertellen over details, zoals welke doelen precies worden gesteld, of gemeenten instrumenten zoals de tegenprestatie moeten inzetten en hoe een intakegesprek met een vluchteling eruit moet komen te zien. Er wordt gestreefd naar een uniforme aanpak in de diverse gemeenten, om willekeur tegen te gaan.

Meer informatie