Tweede Kamer akkoord met eenvoudigere beslagvrije voet

dinsdag 21 februari 2017

De Tweede Kamer heeft unaniem ingestemd met vereenvoudiging van de beslagvrije voet. Vandaag bespreekt de commissie SZW van de Eerste Kamer het wetsvoorstel. De verwachting is dat ook de senaat snel met het wetsvoorstel zal instemmen.

Tienduizenden mensen met schulden moeten op dit moment zo veel afbetalen dat ze niet genoeg geld overhouden voor huur, elektriciteit en eten. Daardoor steken ze zich nog verder in de schulden of hebben ze kans uit huis gezet te worden.

Vereenvoudiging

Nu moet iemand die schulden heeft zelf nog veel gegevens aanleveren om te berekenen op welk deel van het inkomen geen beslag mag worden gelegd. Dat gaat vaak mis, waardoor er een te laag bedrag wordt berekend.

Wie zich geen zorgen hoeft te maken over basale levensbehoeftes, heeft meer ruimte om vooruit te denken en uit de schulden te komen.

Jetta Klijnsma, staatssecretaris SZW

 

De nieuwe wet zorgt ervoor dat deurwaarders zelf over de gegevens beschikken om op een eenvoudiger manier te kunnen berekenen welk deel van het inkomen niet naar de schuldeiser mag gaan. De wet zorgt er ook voor dat schuldeisers beter op de hoogte zijn van elkaars incasso’s, waardoor het deel van het inkomen waar geen beslag op mag worden gelegd ook veilig is als er meerdere schuldeisers zijn.

Stap in goede richting

Divosa vindt de vereenvoudiging een stap in de goede richting. Toch is er meer nodig om te voorkomen dat mensen onnodig lang in de schulden blijven zitten.

Behalve vereenvoudiging van de beslagvrije voet pleitten Divosa, NVVK, VNG en Sociaal Werk Nederland vorig jaar in een pamflet voor een aantal aanpassingen.

  • Beperking van de preferente positie en de bijzondere incassobevoegdheden van rijk en andere publieke instellingen.
  • Wegnemen van wettelijke belemmeringen voor het saneren van vorderingen zoals CJIB-boetes en fraudevorderingen bij uitkeringen.
  • Afschaffing van bronheffing.
  • Mogelijkheid om mensen met schulden een aanvullende ziektekostenverzekering te kunnen aanbieden tijdens minnelijk traject schuldhulpverlening.

Divosa vindt bovendien dat er meer gedaan moet worden om problematische schulden te voorkomen, zoals:

  • Vereenvoudiging van inkomensvoorzieningen en toeslagen verkleint de kans dat kwetsbare groepen inkomen mislopen en schulden opbouwen.
  • Brede toegang tot het beslagregister voor de reguliere incasso en de schuldhulpverleners.
  • Preventie o.a. met onderwijsprogramma’s.

Zie ook

Download

application/pdfInfographic Beslagvrije voet (pdf, 183 kB)