Het kabinet is er nog niet in geslaagd een oplossing te vinden voor de tegenstrijdige inkomensregelingen, waar zo’n 10.000 huishoudens problemen van ondervinden. In een brief aan de Tweede Kamer staat dat het kabinet met Prinsjesdag duidelijkheid zal geven. Het was eigenlijk de bedoeling dat er voor de zomer al een oplossing zou zijn, maar dat is niet gelukt.

Het gaat om een ingewikkelde kwestie, waarbij verschillende regelingen met elkaar botsen. Het probleem treft vooral huishoudens waarbij de ene partner een UWV-uitkering heeft en de andere een heel laag inkomen. Om het inkomen van deze huishoudens toch op peil te houden, vult de gemeente aan tot bijstandsniveau. Daardoor raken de huishoudens waar het hier om gaat toeslagen kwijt, waardoor ze onder het bestaansminimum komen.

Het kabinet schrijft nu in de brief dat gemeenten de huishoudens kunnen helpen door hun inkomen vanuit de bijzondere bijstand aan te vullen tot het bestaansminimum. Omdat de bijzondere bijstand hier gekoppeld is aan specifieke kosten, blijft het onbelast. Daardoor telt het niet mee voor het toetsingsinkomen van de ontvanger en heeft het ook geen gevolgen voor de toeslagen.

Kennis en kunde

In de brief zegt het kabinet zich te realiseren dat de voorlopige oplossing extra taken met zich meebrengt voor gemeenten. ‘Daarbij beschikken niet alle gemeenten over de kennis en kunde om dit handelingsperspectief goed uit te voeren en vraagt dit voor een juiste ondersteuning en veel inhoudelijke kennis van de verschillende domeinen’, zo staat in de brief. De komende maanden werkt het kabinet door aan het vinden van een definitieve oplossing. Het kabinet is daarvoor in gesprek met UWV, Dienst Toeslagen, Belastingdienst en gemeenten (VNG en Divosa).

Het probleem rond de tegenstrijdige inkomensregelingen speelt al jaren. Nijmegen heeft er als enige gemeente al in 2021 werk van gemaakt om inwoners die met dit probleem te maken hebben, actief op te sporen en te helpen. Dat gebeurde in het kader van een Divosa-pilot, waarin werd onderzocht hoe het sociaal en juridisch domein nauwer kunnen samenwerken.

Wat vindt Divosa?

Divosa vindt dat het ministerie van SZW het probleem snel moet oplossen en trekt hier samen met de VNG in op. Divosa wil een structurele oplossing voor dit probleem, dat op meerdere vlakken speelt. Wij horen graag van onze leden wat deze problematiek praktisch voor hen betekent. Wil je hierover meepraten en denken, laat het weten aan Kim Kruisdijk (procesmanager Divosa).

Het is van belang dat inwoners compensatie niet achteraf moeten terugbetalen, maar dat het probleem ‘aan de voorkant’ wordt opgelost. Gebeurt dat niet, dan komen inwoners onder de armoedegrens en kunnen er schulden ontstaan. Ook dan komen gemeenten in beeld, waardoor de werkdruk in de uitvoering alleen maar toeneemt.

Meer informatie