Cover Sprank september 2017

Sprank
September 2017

In deze Sprank onder andere:

'Culturen hebben geen rechten, ménsen hebben rechten'

Trainer en adviseur Gerrit van Roekel

Er is maar één manier om een diverse samenleving naar behoren te laten functioneren, stelt diversiteitstrainer en -adviseur Gerrit van Roekel. Zie mensen als mens en niet als vertegenwoordiger van hun cultuur of religie. ‘We moeten elkaar weer leren aanspreken.’

'Culturen hebben geen rechten, ménsen hebben rechten' (pdf, 609 kB)

Van recreatiepark naar goddelijke vrijplaats

De sociale problemen worden steeds groter

De ontruiming van Fort Oranje haalde -deze zomer de voorpagina’s. Wietplantages, mensenhandel, prostitutie. De problematiek van de Brabantse vrijplaats staat niet op zichzelf. Gemeenten in het hele land worstelen met afglijdende recreatieparken. Burgemeester Jan Boelhouwer van gemeente Gilze en Rijen en bekend crimefighter spreekt van een veelkoppig monster.

Van recreatiepark naar goddelijke vrijplaats (pdf, 918 kB)

Werkgever brengt schulden eerder in beeld

Steeds meer werkgevers bieden proactief hulp aan werknemers die kampen met problematische schulden. Ze trainen leidinggevenden in het herkennen van signalen, zetten helpdesks op of stellen budgetcoachtrajecten beschikbaar aan hun personeel. Ook professionele schuldhulpverleners hebben baat bij zulke werkgeversinitiatieven. ‘We zijn er zo veel eerder bij.’

Werkgever brengt schulden eerder in beeld (pdf, 642 kB)

Leren van Jennifer

Kredietbank Limburg gaat van service level agreements naar vertrouwen

In de Volkskrant loopt een serie waarin artsen vertellen over de patiënt die hun kijk op het vak ingrijpend veranderde. Ruud van den Tillaar is geen arts, maar algemeen directeur van de Kredietbank Limburg. Ook hij ontmoette een cliënt die hem met andere ogen naar zijn werk liet kijken.

Leren van Jennifer (pdf, 737 kB)

En ook:

Nog even over het beschermingsbewind …

Met een noodkreet in Binnenlands Bestuur naar aanleiding van een verloren rechtszaak maakt de gemeente Enschede de kwestie van het beschermingsbewind opnieuw actueel. Wat was er ook alweer aan de hand?

Verschil mag er zijn. Of toch liever niet?

Achter de feiten

In sommige gemeenten gebruiken inwoners meer zorg en hebben ze vaker een uitkering. Zelfs als je corrigeert voor factoren als leeftijd en inkomen. Hoe komt dat?

Stress doet rare dingen met de hersenen

Pilot mobility monitoring in Alphen aan den Rijn

Stress belemmert mensen om te doen wat ze moeten doen. Dat is het vertrekpunt van Mobility Mentoring, een in de Verenigde Staten ontwikkelde aanpak om mensen te begeleiden naar economische zelfstandigheid. Onderzoek toont aan dat deze interventie, gebaseerd op de hersenwetenschap, zeer effectief is. In Alphen aan den Rijn start eind dit jaar een pilot.

 

 

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.