Cover Sprank september 2014

Sprank
September 2014

In deze Sprank onder andere:

'Hoed u voor de techneuten!'

Jacques Wallage over regionale samenwerking en het democratisch tekort

Een vorm van verregaande samenwerking is volgens Jacques Wallage de beste manier om de decentralisaties handen en voeten te geven. Maar dan moet er wel goede terugkoppeling komen, aldus de voorzitter van de Raad voor het openbaar bestuur, die werkt aan een advies aan de Tweede Kamer over democratische legitimatie.

Hoed u voor de techneuten (pdf, 418 KB)

Vlaamse regering wil sociale dienst en gemeente samenvoegen

De nieuwe centrumrechtse regering in Vlaanderen wil de onafhankelijke instanties die het leefloon uitkeren – de OCMW's – onderbrengen bij de gemeente. Dit moet leiden tot meer efficiëntie en kostenbesparing. Een slecht plan, vinden de OCMW's.

Vlaamse regering wil sociale dienst en gemeente samenvoegen (pdf, 218 KB)

Wat doen we met de sociale wijkteams?

Intergemeentelijke samenwerking is welhaast een mantra op het terrein van werk en inkomen. Tegelijkertijd zijn veel gemeenten druk bezig met sociale wijkteams. Zijn deze ontwikkelingen met elkaar in tegenspraak of versterken ze elkaar juist? Drie managers over de praktijk in hun regio.

Wat doen we met de sociale wijkteams? (pdf, 252 KB)

En verder:

'Zonder samenwerking kunnen de decentralisaties niet slagen'

Liesbeth Spies, voormalig minister van BZK, is waarnemend burgemeester van Stichtse Vecht. Tot juli van dit jaar bezocht zij vele gemeenten en samenwerkingsverbanden om in het licht van de decentralisaties tot meer en betere samenwerking te komen. Dit deed zij als een van de drie ambassadeurs voor samenwerking in het sociaal domein.

'Gebruik de mogelijkheden van online dienstverlening'

André Timmermans (UWV) nodigt gemeenten uit:

Met maandelijks 3,8 miljoen bezoekers is werk.nl een van de best bezochte websites van Nederland. Volgens André Timmermans, directeur van UWV Werkbedrijf, zijn de bereikbaarheid en het gebruiksgemak sterk verbeterd en raken werkzoekenden steeds meer vertrouwd met online dienstverlening. Timmermans roept gemeenten op om actief mee te doen. 'Stimuleer dat werkzoekenden de vele mogelijkheden van de site gebruiken, zoals de cv-bank en de online sollicitatietrainingen.'

Webleren geeft mensen vertrouwen

Webleren is op stoom. Na de pilotfase gebruiken inmiddels zo'n twintig sociale diensten deze digitale leeromgeving voor hun cliënten. Met Webleren werken cliënten in hun eigen tempo aan kennis, vaardigheden en zelfvertrouwen en kunnen klantmanagers hun tijd efficiënter gebruiken. 

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.