Cover Sprank oktober 2018

Sprank
Oktober 2018

In deze Sprank onder andere:

‘Als ik het voor het zeggen had, …’

Hans Spigt (Jeugdzorg Nederland)

Hans Spigt is oud-wethouder, oud-aanjager van de banenafspraak voor de overheid en tegenwoordig voorzitter van brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland. Hij kent het sociaal domein als geen ander. Een interview in zes stellingen. 

‘Als ik het voor het zeggen had, …’ (pdf, 624 kB)

Het Bbz: van laatste strohalm tot superkans

Per jaar krijgen vierduizend ondernemers een boei toegeworpen in de vorm van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). Deze regeling helpt hen een eigen bedrijf te starten vanuit een uitkering of behoedt hun bestaande onderneming voor
omvallen. De bekendheid van het Bbz laat echter te wensen over. En voor wie het wel kent, is de drempel hoog. Tijd voor innovatie.

Het Bbz: van laatste strohalm tot superkans (pdf, 542 kB)

Waarom krijgen we vluchtelingen niet aan het werk?

‘Geen tijd te verliezen', klonk het luid in 2015. Nederland had geleerd van de moeizame integratie van Somaliërs en Irakezen en zou het met de nieuwe vluchtelingen beter aanpakken. Maar alle goede bedoelingen ten spijt blijven de resultaten onder de streep nog erg mager. Wat te doen? Sprank trok met deze vraag naar praktijk en wetenschap.

Waarom krijgen we vluchtelingen niet aan het werk? (pdf, 437 kB)

En ook:

Waarom is de jeugdzorg zo dramatisch duur?

Achter de feiten

Gemeenten gaven vorig jaar véél meer uit aan jeugdzorg dan ze hadden begroot. Hoe kan dat? En hoe ziet de toekomst eruit? Moeten ze altijd blijven bijlappen?

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.