Cover Sprank oktober 2017

Sprank
Oktober 2017

In deze Sprank onder andere:

Waar zijn de spandoeken gebleven?

In de jaren tachtig kwamen directeuren en medewerkers van sociale diensten publiekelijk in verzet tegen de woningdelersnorm omdat die de positie van uitkeringsgerechtigden verslechterde. Tien jaar later werd de nieuwe Bijstandswet zonder veel ophef ingevoerd. Vanwaar die omslag? Historicus Hans Rodenburg zocht in de Divosa-archieven naar een verklaring.

Waar zijn de spandoeken gebleven? (pdf, 718 kB)

Bearers of the safety net Hans Rodenburg (pdf, 1,6 MB)

Kennis verversen en instappen

Het 5-puntenplan van Rabobank-econoom Barbara Baarsma

Vervang het vaste arbeidscontract door vijfjaarscontracten. Dan ontstaan er meer instapmomenten voor jongeren en langdurig werklozen. Dat is punt 1 van het 5-puntenplan van Rabobank-econoom Barbara Baarsma om ‘leven lang leren’ te bevorderen en de arbeidsproductiviteit te verhogen.

Kennis verversen en instappen (pdf, 800 kB)

Waarom praten jullie zo raar in het 'sociaal domein'?

Jeukwoorden

Mensen praten raar op kantoor, iedereen weet dat. Zo zijn we ‘concepten aan het uitrollen’ in plaats van dat we iets nieuws gaan doen. Gaan we ‘trajecten in’ in plaats van ergens aan te beginnen, ‘houden we dingen tegen elkaar aan’ in plaats van te vragen wat we ervan vinden en informeren we of onze collega’s nog ‘in hun kracht staan’ als we … Ja, wanneer eigenlijk?

Waarom praten jullie zo raar in het 'sociaal domein'? (pdf, 650 kB)

Een briefadres houdt de pechman in leven

Bureaucratie grote hobbel voor nieuwe daklozen

Nieuwe daklozen of pechmannen worden ze genoemd. Mannen die zonder verslaving of ernstige psychische problemen toch op straat belanden. ‘De slachtoffers van een bureaucratisch monster.’ 

Een briefadres houdt de pechman in leven (pdf, 718 kB)

En ook:

Nuggers? Zo ken ik er nog wel een paar

Achter de feiten

Nuggers? Ja, nuggers. Mensen die niet werken, geen scholing volgen, maar ook geen recht hebben op een uitkering. Ze zijn weer in de mode. Moeten we het ons aantrekken?

'Ik droom van 7.000 klantmanagers'

De intake van BvK-directeur Jolanda Kroon

Waaraan wil je werken? Hoe zorg je dat dit een succes wordt en wie kunnen je daarbij helpen? Klantmanager Petra Zoer van de gemeente Wageningen pakt Mijn Werkblad erbij en doet voor Sprank de intake van Jolanda Kroon, sinds dit voorjaar directeur van de Beroepsvereniging voor Klantmanagers.

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.