Cover Sprank nummer 8-2015

Sprank
Oktober 2015

In deze Sprank onder andere:

Daar komen de vluchtelingen

Gaat het gemeenten lukken nieuwkomers te integreren in de samenleving?

Nederland heeft te maken met een massale toestroom van vluchtelingen uit vooral Syrië en Eritrea. Wie zijn deze mensen? Gaat het gemeenten lukken ze succesvol te integreren in de samenleving? En: wat kunnen we leren van de toestroom van Joegoslaven eind jaren negentig?

Daar komen de vluchtelingen (pdf, 455 kB)

Waarom werkzoekenden niet komen opdagen?

Eén op de tien bijstandgerechtigden verschijnt niet op zijn werkintake. Bij re-integratietrajecten is dat soms wel 50 procent. Waarom blijven ze weg? En gaat een sanctie werken?

Waarom werkzoekenden niet komen opdagen? (pdf, 128 kB)

Alle ballen op uitstroom

Schagen: van maatschappelijk werk naar uitzendbureau

Een groeiende mismatch op de arbeidsmarkt, de aankondiging van de Participatiewet en minder geld: de sociale dienst van Schagen en Hollands Kroon voorzag problemen. Dus ging het roer om, medio 2013. De nieuwe ‘uitstroomunit’ boekt sindsdien succes. Met dank aan de medewerkers die getraind zijn in een nieuwe aanpak. ‘Het werk is veel uitdagender en breder geworden.’

Alle ballen op uitstroom (pdf, 143 kB)

'Van openheid wordt iedereen beter'

Gemeente Rotterdam laat cameraploeg toe in de spreekkamer

In De tegenprestatie, een documentaire over de bijstandspraktijk in Rotterdam, is de kijker getuige van spreekkamergesprekken, van intake tot maatregel. Wat opvalt is de verschillende kijk die werkzoekenden (‘ik heb recht op een uitkering’) en medewerkers (‘een uitkering is niet vrijblijvend’) eropna houden. Wat vindt concerndirecteur Werk & Inkomen Vincent Roozen van de film?

'Van openheid wordt iedereen beter' (pdf, 142 kB)

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.