Cover Sprank oktober 2013

Sprank
Oktober 2013

In deze Sprank onder andere:

Het effect van re-integratie in 8 vragen

De effectiviteit van re-integratie vormt al jaren voer voor levendige discussies. Dit wekt de indruk dat wetenschappelijke inzichten weinig houvast bieden bij het bepalen of instrumenten nu werken of niet. Dat is een misvatting. Er zijn wel degelijk algemene lessente trekken uit effectiviteitsonderzoek; lessen die ook van toepassing zijn op de re-integratiepraktijk van gemeenten. Gasthoofdredacteur Pierre Koning geeft tekst en uitleg in acht vragen en antwoorden. 

Het effect van re-integratie in 8 vragen (pdf, 96 KB)

Wijze lessen uit het Westland

Kent u dat verhaal van die bijstandsgerechtigden die in de kassen gingen werken? Ze gingen niet… Nou ja, nauwelijks. Volgens velenis het kassenproject dan ook mislukt. Jan de Boer, afdelingshoofd Werk van de gemeente Delft, ziet het anders. Hij vertelt over hoge verwachtingen, kleine stapjes en geleerde lessen. 

Wijze lessen uit het Westland (pdf, 332 KB)

Divosa Benchmark: Doe er je voordeel mee

Als je je vijand kent en je kent jezelf, hoef je niet bang te zijn voor het resultaat van honderd gevechten, schreef de Chinese generaal Sun Tzu 500 jaar voor Christus. Zie daar de essentie van benchmarking. Een benchmark helpt bij het vergelijken van de eigen prestaties met die van andere deelnemers. Met de Divosa Benchmark kunnen gemeenten van elkaar leren en zo proberen de kosten (per WWB-klant) omlaag te brengen. 

Divosa Benchmark: Doe er je voordeel mee (pdf, 1,2 MB)

Het management moet aan de bak

Weten hoe je effectief kunt werken is één ding. Je klantmanagers zover krijgen hun werkwijze aan te passen iets anders. Sprank verdiept zich in de gedragspsychologie. Wat heeft deze discipline de sociale dienst te bieden?

Het management moet aan de bak (pdf, 330 kB)

En verder:

Effectiviteit: hoe w/meet je dat?

Hoe effectief zijn onze re-integratieinspanningen? Een belangrijke vraag in tijden van krimpende budgetten en aangetrokken broekriemen. Belangrijk, maar niet eenvoudig te beantwoorden. Want hoe beoordeel je die effectiviteit eigenlijk? Sprank neemt een kijkje in Amsterdam en Leeuwarden. 

5 vragen aan...

Barth van Eeten, wethouder van de gemeente Lingewaard

Over de manier waarop de gemeente Lingewaard zeven ton verlies op sociale uitkeringen omboog naar een positief resultaat.

De toekomst van de sociale zekerheid

In de troonrede had de Participatiemaatschappij een zeer prominente plaats. Houdt dat in dat de overheid alleen randvoorwaarden schept en burgers alles zelf moeten doen op basis van zelfredzaamheid, eigen verantwoordelijkheid, zelfoplossend vermogen en de eigen sociale netwerken? Wat betekent dit voor het lokaal sociaal beleid en de toekomst van de sociale zekerheid in Nederland?

Wat werkt in het buitenland?

Onlangs kwam het Way to Learn to Work-netwerk bijeen in Utrecht. Vertegenwoordigers uit negen Europese landen wisselen daarin ervaringen uit over het activeren, opleiden en aan het werk helpen van jongeren. Een mooie gelegenheid om te ontdekken welke aanpakken in andere Europese landen als succesvol en e ectief worden gezien.

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.