Cover Sprank nummer 9-2015

Sprank
November 2015

In deze Sprank onder andere:

'Management is gekristalliseerd wantrouwen'

Emeritus hoogleraar Alfred Kleinknecht

Er zijn te veel managers in Nederland. Dat jaagt de overheadkosten op en zet de rem op de creativiteit en het werkplezier van mensen. Een vraaggesprek met emeritus hoogleraar Alfred Kleinknecht. ‘Autonomie en erkenning zijn betere prikkels dan bonussen of ontslag.’

'Managment is gekristalliseerd wantrouwen' (pdf, 182 kB)

‘Mensen moeten weten dat we nooit iemand laten stikken’

Divosa-voorzitter René Paas over nieuwe rol gemeenten

Een jaar na invoering van de drie decentralisaties blijkt dat grote ongelukken zijn uitgebleven. Maar het vertrouwen in de overheid is wel geschaad, merkt Divosa-voorzitter René Paas.
Mensen maken zich zorgen over hun werk, hun pensioen, hun woning en over de zorg. ‘Gemeenten moeten daarom laten zien dat ze er voor hen zijn als het nodig is.’

‘Mensen moeten weten dat we nooit iemand laten stikken’ (pdf, 365 kB)

Gezocht: armoede-ervaring

De Groningse gemeenten Veendam en Pekela leiden bijstandsgerechtigden op tot ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting. Zij kunnen de kloof overbruggen tussen burger en professional. ‘We zien dat mensen weer contacten aangaan en participeren.’

Gezocht: armoede-ervaring (pdf, kB)

En ook:

Prettig prikkelen is ook een vak

De financiële prikkel in het bijstandsbudget werkt wonderwel, weten we uit onderzoek. Maar er zijn wel randvoorwaarden. Wat kunt u zelf doen en wat mag u van het Rijk verwachten?

7 vragen over het nieuwe kennisprogramma voor het sociaal domein 'Vakkundig aan het werk'

Deze maand is in Utrecht het kennisprogramma ‘Vakkundig aan het werk’ gelanceerd. Dit programma is bedoeld om kennis te ontwikkelen waarmee gemeenten de uitvoering in het sociaal domein kunnen versterken. Wat is het precies? En wat kunnen gemeenten ermee?

Kritiek van de inspectie is een kans

Een rapport van de Inspectie SZW met stevige kritiek op je werk, hoe ga je daarmee om? Neem je het voor kennisgeving aan of gebruik je het om je vakmanschap te vergroten?

Waarom doen we dit ook alweer?

Een dag niet ondernomen is een dag niet geleefd. Jeroen van der Schenk ziet kansen, ruikt mogelijkheden en bijt zich graag vast in spannende projecten. Zo besloot hij zonder enig verstand van monumenten tot restauratie van een historisch pand in Etten-Leur. Waar haalt hij die veranderkracht vandaan?

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.