Cover Sprank november 2014

Sprank
November 2014

In deze Sprank onder andere:

Experimenteer meer

Transitieprofessor Derk Loorbach over de verzorgingsstaat nieuwe stijl

Volgens Derk Loorbach zijn we op zoek naar een nieuw evenwicht in het sociaal domein. De Rotterdamse hoogleraar, gespecialiseerd in transities, vindt dat leidinggevenden de meest eigengereide professionals experimenteerruimte moeten geven om nieuwe aanpakken te ontwikkelen.

Experimenteer meer (pdf, 230 KB)

Helft sociale diensten in dubio over beschut werk

Divosa onderzoekt hoe gemeenten voorbereid zijn op de situatie per 1 januari

Doordat budgetten en regelgeving pas laat bekend zijn geworden, weten veel gemeenten nog niet hoe ze na de jaarwisseling beschut werk gaan organiseren, blijkt uit onderzoek van Divosa onder haar leden.

Helft sociale diensten in dubio over beschut werk (pdf, 186 KB)

Sociale diensten, schakel ervaringsdeskundigen in

Klantmanagers hebben moeite met psychische problematiek

Klantmanagers vinden psychische aandoeningen het belangrijkste obstakel voor re-integratie, zo blijkt uit een recente Divosa-monitor. Ondersteuning van deze mensen vergt extra aandacht, maar de werkdruk is al zo hoog. De inzet van ervaringsdeskundigen kan uitkomst bieden.

Sociale diensten, schakel ervaringsdeskundigen in (pdf, 122 KB)

En verder:

'Focus niet op de storm, maar op de bestemming!'

Prof. Willem van Rhenen over transformeren zonder je medewerkers kwijt te raken

Door de decentralisaties is het hele sociaal domein in beroering. Hoe zorg je ervoor dat je je medewerkers onderweg niet kwijtraakt? 'Houd die stip op de horizon vast', zegt stress- en motivatieprofessor Willem van Rhenen.

'Die 100.000 banen komen er'

Aart van der Gaag (ABU) wil niets nieuws verzinnen

In het Sociaal Akkoord heeft het bedrijfsleven zich verplicht om in twaalf jaar tijd 100 duizend mensen met een arbeidsbeperking aan werk te helpen, op straffe van een quotumregeling. Aart van der Gaag (ABU) is de man die het mogelijk moet gaan maken. 'Staar je niet blind op de vacatures, maar kijk naar de openingen.'

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.