Cover Sprank mei 2019

Sprank
Mei 2019

In deze Sprank onder andere:

Pauline Meurs, Raad voor Volksgezondheid en Samenleving

‘Eigen kracht, eigen netwerk, prachtig, maar is het realistisch?’

Pauline Meurs neemt afscheid als voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Een gesprek over de wijkteams, gezondheidsverschillen, preventiebeleid – ‘een balanceeract’ – en de toegankelijkheid van het zorgsysteem. ‘Verdwalen in de zorg is een reëel risico.’

‘Eigen kracht, eigen netwerk, prachtig, maar is het realistisch?’ (pdf, 618 kB)

Jarenlang in de bijstand: wat doen we eraan?

Aandacht voor de wereld van Janek, Kees en Vicky

Nu de meest werkfitte pareltjes al uit de bestanden zijn gevist en aan het werk zijn, groeit de aandacht van gemeenten voor de mensen die al jaren in de bijstand zitten. Een aantal gemeenten loopt voorop en slaagt erin deze vergeten groep in beweging te krijgen. Lessen uit Rotterdam en Peel en Maas.

Aandacht voor de wereld van Janek, Kees en Vicky (pdf, 994 kB)

Laaggeletterdheid neemt toe

Paniek op het station

Ze zijn vaker (langdurig) arm dan niet-laaggeletterden, hebben vaker schulden, meer gezondheidsproblemen en hun arbeidsmarktpositie is minder gunstig dan die van niet-laaggeletterden. Deel één van een tweeluik over laaggeletterdheid: de ernst en omvang van de problematiek.

Paniek op het station (pdf, 993 kB)

En ook:

Achter de feiten

Waarom is de jeugdzorg zo dramatisch duur? (deel twee)

Mijn hart maakte een sprongetje. Op één dag verschenen er drie onderzoeken naar de tekorten in de jeugdzorg. Gaven die antwoord op de tergende vraag die gemeenten zich dagelijks stellen?

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.