Cover Sprank mei 2018

Sprank
Mei 2018

In deze Sprank onder andere:

'Onzeker werk maakt ongelukkig en ongezond'

Hoogleraar, socioloog en auteur Arne Kalleberg

De arbeidsmarkt verandert wereldwijd in razend tempo. Bijna een derde van de Nederlandse beroepsbevolking werkt als zelfstandige, via een flexcontract of met een tijdelijke aanstelling. Socioloog Arne Kalleberg is bezorgd. ‘Te veel onzekerheid is slecht voor het individu én voor de maatschappij.’

'Onzeker werk maakt ongelukkig en ongezond' (pdf, 979 kB)

Jong en uit beeld

Bankzitters, bankhoppers, spookjongeren: aan namen geen gebrek. Met een groeiend aantal jongeren in Nederland gaat het niet goed. Ze zijn uit beeld bij de gemeente, zitten blowend thuis, logeren bij vrienden van vrienden of dwalen op straat. “De aandacht van gemeenten is er, de oplossing nog niet.”

Jong en uit beeld (pdf, 710 kB)

Snel gaat het niet, maar vooruitgang is er wel

Op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt - deel 1

Het is ingewikkeld en de decentralisering kent zoveel regelingen en subsidies dat een normaal mens door de bomen het bos niet meer ziet. Toch heeft iedereen die zich bezighoudt met de begeleiding van mensen met een beperking, het er maar mee te doen. Een recept is er niet. Hoe worden dan toch resultaten behaald? Sprank vraagt rond. Deel 1 van een serie over de hobbelige weg naar de inclusieve arbeidsmarkt.

Snel gaat het niet, maar vooruitgang is er wel (pdf, 1,2 MB)

En ook:

Ze zijn heel gewoontjes, die jeugdzorggebruikers

Achter de feiten

Ja, er zijn gezinnen met multiproblematiek. Maar hun aantal is klein. De meeste gebruikers van de jeugdzorg zijn zo doorsnee als ’t maar kan.

'Iedereen heeft recht op een beetje pech in zijn leven'

Stimulansz-directeur José Hendriksen

Sprank interviewt leidinggevenden in het sociaal domein over hun ervaringen ‘aan de andere kant van het loket’. De aftrap verricht Stimulansz-directeur José Hendriksen. Als alleenstaande moeder met een uitkering startte ze dertig jaar geleden haar eigen experiment met de bijstand.

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.