Cover Sprank mei 2015

Sprank
Mei 2015

In deze Sprank onder andere:

'Als je afstand doet van verantwoordelijkheden, moet je er ook afblijven'

‘Als je taken decentraliseert, moet je niet over de schouder blijven meekijken,’ vindt Piet Hein Donner, vicepresident van de Raad van State.

Als je afstand doet van verantwoordelijkheden, moet je er ook van afblijven (pdf, 201 KB)

Welkom in Warffum

Twintig kilometer benoorden Groningen ligt op een grote wierde het dorp Warffum. Er is een museum, een middelbare school, een gezondheidscentrum en een station. Met opvallende levendigheid lijkt het dorp zich te verzetten tegen het heersende beeld van het Groningse platteland van krimp, aardbevingsschade en troosteloosheid. ‘Warffum is kampioen sociale cohesie.’

Welkom in Warffum (pdf 871 KB)

Inkomsten naast de uitkering: hoe verreken je die?

Het is verstandig om parttime en flexwerk onder uitkeringsgerechtigden te stimuleren. Met iedere euro die iemand zelf verdient, besparen gemeenten immers op hun uitkeringslasten. Deel 2 van een drieluik: de beste manier om inkomsten te verrekenen.

Inkomsten naast de uitkering: hoe verreken je die? (pdf, 419 KB)

En verder:

Fan van het basisinkomen?

Het idee voor een basisinkomen is afgestoft, dankzij Nederlands grootste pleitbezorger, historicus Rutger Bregman. Welke argumenten voert hij aan voor gratis geld? En snijden die hout? Eens kijken…

‘Als je de burger een warm hart toedraagt, geef dan ook vertrouwen'

Professor samenlevingsopbouw Justus Uitermark over over en zelforganisatie.

'Terugtrekkende overheid creeërt terugtrekkende burgers'

Sociologe Evelien Tonkes pleit voor meer evenwicht tussen overheid, markt en burger.

'Klanten moeten beter leren zoeken'

Of iemand gemakkelijk nieuw werk kan vinden, hangt voor een groot deel af van zijn motivatie en zoekvaardigheden. Een werkcoach bij ISD Noordoost krijgt met screeningsinstrument Metas meer inzicht in dit gedrag. Zo kan de coach de klant gericht begeleiden. Adviseur Jitske Schaafsma (beleid en inkoop) is enthousiast.

Liefdewerk, nieuw bier

Groninger Jeroen Bax stopte vorig jaar met zijn studie om van zijn hobby zijn werk te maken en met een vriend ambachtelijk bier te gaan brouwen. Dat doen zij met succes én met kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.