Cover Sprank mei 2013

Sprank
Mei 2013

In deze Sprank onder andere:

'We lopen over een dunne lijn'

Marleen Barth over de decentralisaties en bezuinigingen

De voorzitter van het bestuur van GGZ nederland vindt het nog te vroeg om te zeggen of ze voorstander is van de Participatiewet, maar in het uitgangspunt van inclusie en participatie kan marleen Barth zich helemaal vinden.

Decentralisaties en bezuinigingen; een dunne lijn (pdf, 397 KB)

'Directeuren, kijk uit voor versnippering'

SER-kroonlid Hans Kamps

Hij zegt het levensgevaarlijk te vinden dat de decentralisaties gepaard gaan met forse bezuinigingen. SER-kroonlid Hans Kamps gelooft wel in de gemeenten, maar er is veel nieuwe expertise nodig om de klus te klaren.

Hans Kamps: kijk uit voor versnippering (pdf, 201 KB)

Zevenduizend doppen per dag

De toegevoegde waarde van werk

Sociale werkplaats INTOS in Gennep heeft een voorsprong op collega-bedrijven: arbeidsmatige dagbesteding en werk zitten er onder één dak. De schotten tussen werk, inkomen en zorg zijn grotendeels verdwenen, waardoor Intos beter kan inspelen op de decentralisaties en de forse bezuinigingen. Andere sw-bedrijven komen met enige regelmaat bij ons kijken, vertelt directeur Jan Noij.

Reportage: toegevoegde waarde van werk (pdf, 1,5 MB)

En verder:

Zelfbewust maar hartstikke bezorgd

Het sociaal akkoord en de Participatiewet

Het sociaal akkoord ligt op tafel. Wat zijn de gevolgen voor gemeenten? De Divosabijeenkomst op 19 april bracht geen pasklare antwoorden. Wel een zelfbewuste tactiek: doorgaan op de ingeslagen weg en kiezen voor de meest gunstige uitleg.

The place to be

loketgezondleven.nl

Loketgezondleven.nl is een website waar professionals leefstijlinterventies kunnen raadplegen. Er wordt gretig gebruik van gemaakt. Wat verklaart het succes? En hoe kunnen sociale diensten er hun voordeel mee doen?

Zweedse aanpak in een Hollands jasje

Op weg naar werk

Het Zweedse arbeidsbureau is zo enthousiast over een aanpak om migranten te activeren en te laten inburgeren, dat die nu over het hele land wordt uitgerold. Met dank aan een Nederlands adviesbureau. Kunnen we er zelf ook nog wat van leren?

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.