Sprank
Maart 2019

In deze Sprank onder andere:

Filosoof Désanne van Brederode keek ‘Lost boys, 5 jaar later’

‘Kan nou niemand een oplossing voor die jongen bedenken?’

Wat doe je als je na een gevangenisstraf vrijkomt, je best doet om een nieuw leven op te bouwen maar verstrikt raakt in de schulden? Filosoof, essayist en schrijver Désanne van Brederode reflecteert op de documentaire ‘Lost boys, 5 jaar later’ én op het begrip ‘schuld’.

‘Kan nou niemand een oplossing voor die jongen bedenken?’ (pdf, 8,4 MB)

Arbeidsuitbuiting onzichtbaar in veel gemeenten

‘Als je er niet naar zoekt, zie je het niet’

Het kabinet investeert de komende jaren tientallen miljoenen extra in het bevorderen van een eerlijke arbeidsmarkt. En over drie jaar moet elke gemeente een concrete aanpak hebben om arbeidsuitbuiting en mensenhandel tegen te gaan. Het is hard nodig. Slechts één op de zes slachtoffers is in beeld.

‘Als je er niet naar zoekt, zie je het niet’ (pdf, 102 KB)

Samenwerken in het sociaal domein

‘Alles schreeuwt om innovatie’

Ze kleuren buiten de lijntjes, zoeken de grenzen op en houden vooral van doen. Sprank sprak met vier troubleshooters in het sociaal domein over samenwerken en waarom dat makkelijker gezegd is dan gedaan. Alle vier kunnen ze aanwijzen waar het lek zit en hebben ze een idee hoe deze gaten te dichten zijn.

‘Alles schreeuwt om innovatie’ (pdf, 8,3 MB)

En ook:

Achter de feiten

Basisinkomen vergroot armoede

Willen we meer mensen arm maken? De vrouwenemancipatie doorkruisen? Een dure maatregel nemen met weinig effect? Dan moeten we als de bliksem het basisinkomen invoeren.

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.