Cover Sprank maart 2016

Sprank
Maart 2016

In deze Sprank onder andere:

‘De problematiek van probleemwijken is niet met alleen stenen op te lossen’

Ruud van den Boom (woningstichting Woonkwartier)

De overheid neemt overhaaste en weinig doordachte beslissingen, zegt corporatiebestuurder Ruud van den Boom. ‘Alleen toewijzen aan de laagste inkomens leidt tot eenzijdig samengestelde wijken die mogelijk in een neerwaartse spiraal terechtkomen.’

‘De problematiek van probleemwijken is niet met alleen stenen op te lossen’ (pdf, 141 kB)

‘Een leerling in een vacature duwen en loslaten werkt niet’

Jongeren uit speciaal en praktijkonderwijs aan het werk

Sinds 2015 is het aan de gemeenten om jonggehandicapten naar werk te begeleiden. Sommige gemeenten zijn daar succesvol in. Zo loopt de samenwerking van vso-school De Ziep met RSD de Liemers op rolletjes: 80 procent van de leerlingen vindt een baan. Wat doen zij zo goed? ‘Zorg dat je weet wat er op je afkomt.’

‘Een leerling in een vacature duwen en loslaten werkt niet’ (pdf, 114 kB)

'Suwinet slechts topje van de ijsberg'

Privacy dreigt gemeenten lelijk op te breken

De meerderheid van de gemeenten heeft de beveiliging van persoonsgegevens niet op orde. Grote kans dat uw gemeente er daar een van is. Dan gaat het niet alleen om Suwinet, maar om álle systemen waarmee persoonsgegevens worden verwerkt. De risico’s: rondzwervende gegevens, hoge boetes, reputatieschade en afsluiting van Suwinet.

'Suwinet slechts topje van de ijsberg' (pdf, 343 kB)

En ook:

Is meten geen weten dan?

Ze zijn er: mensen die het meten van resultaten verdacht vinden en benchmarken als een vies woord beschouwen. Meten is volgens hen geen weten. Maar wat is het alternatief?

'Stap uit de schijnwereld van formele netwerken'

Systeemtherapeut Suzanne de Ruig over nieuwe aanpak in jeugd- en opvoedhulp

Zonder mentor uit het eigen netwerk geen hulpverlening. Suzanne de Ruig van jeugdzorginstelling Youké is gepassioneerd voorstander van deze aanpak. Cliënten worden beter geholpen, de effectiviteit van de jeugdzorg stijgt en de kosten dalen.

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.