Cover Sprank juni 2016

Sprank
Juni 2016

In deze Sprank onder andere:

‘Laat burgers hun eigen oplossingen vinden’

Hoogleraar Paul Frissen

Tijdens het Divosa Voorjaarscongres 2015 in Groningen hield hoogleraar Bestuurskunde Paul Frissen een kritisch betoog over de decentralisaties. Hoe staat het er nu voor? Frissen pleit ervoor de blik van overheden af te wenden en solidariteit aan burgers zelf over te laten. ‘De gemeente is niet in staat om maatwerk te leveren.’

‘Laat burgers hun eigen oplossingen vinden’ (pdf, 163 kB)

De andere kant van de tegenprestatie

Cluster Maatschappelijke Ontwikkeling Rotterdam wil reëel beeld van maatwerkaanpak

De tv-documentaire ‘De tegenprestatie’ over de Rotterdamse sociale dienst geeft een vertekend beeld van hoe wij werken, vinden de activeringscoaches van het Rotterdamse Cluster Maatschappelijke Ontwikkeling. Heel jammer, vooral gezien de maatschappelijke resultaten die behaald worden met de bijzondere aanpak. Daarom laten ze graag ter plekke zien waarmee zij bezig zijn.

De andere kant van de tegenprestatie (pdf, 435 kB)

Meer dan alleen binnenkantje voet

Voetbal als maatschappelijke instelling

Op 10 juni gaat in Frankrijk het Europees Kampioenschap voetbal van start. En hoewel het Nederlands elftal niet meedoet, is er nog genoeg reden om het voetbal met belangstelling te volgen. Is het niet om het spelletje, dan wel vanwege de rol die voetbal en voetbalclubs spelen in de samenleving. Voetbal is ‘het grootste sociale netwerk van Nederland.’

Meer dan alleen binnenkantje voet (pdf, 621 kB)

En ook:

Meer klantcontact: doen of laten?

Het is een belangrijke vraag voor e ciënte gemeentelijke re-integratie: leidt meer klantcontact tot meer uitstroom naar werk? Een nieuw onderzoeksrapport komt met antwoord. Of toch niet?

‘Pas op voor kwetsbare draaideurjongeren'

Voormalig MBO Raad-voorzitter Jan van Zijl

Jan van Zijl nam in april afscheid als voorzitter van de MBO Raad. De twee termijnen van het voormalig PvdA-Kamerlid en de oud-voorzitter van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) zaten er ruimschoots op. Sprank klopt bij Van Zijl aan voor een laatste blik op de vermaledijde middenschool, kwetsbare jongeren en de afstemming tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

5 tips om alles uit uw onderzoeker te halen

Wetenschappelijk onderzoek helpt om te bepalen welke interventies op het gebied van werk en inkomen eff ectief en minder eff ectief zijn. Maar hoe stuur je de onderzoekers van universiteiten en hogescholen nu het beste aan? Vijf tips.

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.