Cover Sprank juni 2014

Sprank
Juni 2014

In deze Sprank onder andere:

'Bouw mee aan de kathedraal van het leven'

Herman Wijffels: directeuren moeten leiderschap tonen

Als sociale diensten van hun klanten vragen om over een drempel te stappen en zichzelf te ontwikkelen, kunnen de medewerkers en hun leidinggevenden niet achterblijven, stelt econoom, oudbankier en hoogleraar Herman Wijffels. ‘Het leven is een opdracht tot ontwikkeling.’

Bouw mee aan de kathedraal van het leven (pdf, 282 KB)

'Zie het als een uitdaging'

Verandering: vloek of zegen?

Verandering is niet iets om bang voor te zijn, zie het als een gegeven. Ja, was het maar zo makkelijk. Waar de een kansen ziet, bekruipt anderen de angst. Maar: ‘De angst om fouten te maken staat succes in de weg’. Een gesprek met Werkplein-directeur Arjan Schonewille en psycholoog en trainer Arjan van Dam.

Zie het als een uitdaging (pdf, 123 KB)

Zelf aan zet in Friesland

Beweging in het klantenbestand

Eigen kracht, methodisch werken en ondertussen ook de uitstroom van mensen met een bijstandsuitkering scherp in de gaten houden. Effectiviteit en vakmanschap worden steeds belangrijker voor sociale diensten. Dat weten ook de Friese gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Al doen ze het daar net weer even anders.

Zelf aan zet in Friensland (pdf, 294 KB)

En verder:

Kijk eens in de spiegel

Lering trekken uit cijfers van de Divosa Benchmark

Het gaat goed met de deelname aan de nieuwe Divosa Benchmark Werk en Inkomen die ruim een jaar geleden is gelanceerd: 190 gemeenten doen al mee. En toch. Het zouden er meer moeten zijn. Omdat daarmee de waarde van het instrument groeit – meer waarnemingen – én omdat het instrument kan helpen de efficiëntie én de effectiviteit van de sociale dienst te vergroten.

Nieuwe naam, nieuwe realiteit

Sw-directeur Jan van de Sluis en sociale dienst-directeur Elfriede Boer houden voor Sprank een dagboek bij over de totstandkoming van arbeidsmarktregio Rivierenland. Wat maken zij mee? Deel 2.

Hoeveel mensen werken hier eigenlijk?

Formatiecalculatie Werk en Inkomen

Bij veel sociale diensten is de formatie min of meer als vanzelf gegroeid tot de huidige omvang. Maar werken er niet te veel mensen? Of juist te weinig? Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn zochten het uit met de Formatiecalculatie Werk en Inkomen.

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.