Cover Sprank juni 2013

Sprank
Juni 2013

In deze Sprank onder andere:

Liefdewerk en bittere noodzaak

Locusambassadeur Harry van der Kraats

HR-directeur Harry van der Kraats vertrekt op 1 augustus bij de NS; hij wordt directeur bij de AWVN. Zijn aspiratie blijft overeind: meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een reguliere baan helpen. “Ik zit straks nog dieper in het sociaal overleg. Daar kan ik mooi een aantal ambities kwijt.”

Locus-ambassadeur Harry van der Kraats: liefdewerk en bittere noodzaak (pdf, 278 KB)

Sociale diensten moeten lerende organisaties worden

Functioneel meten

Hoog tijd dat sociale diensten beschikbare managementinformatie beter benutten om een lerende organisatie te worden, zegt hoogleraar Arbeidsparticipatie Roland Blonk. Iets beter registreren biedt al veel meer inzicht in welke methode wanneer werkt en bij wie.

Sociale diensten moeten lerende organisaties worden (pdf, 277 KB)

En verder:

'Wéér een verandering'

Toen het stof van het sociaal akkoord was neergedaald, schrokken veel sociale diensten zich wild. Zijn alle voorbereidingen op de Participatiewet voor niets geweest?

‘Breng focus in regionaal arbeidsmarktbeleid’

Ella Vogelaar over de lessen van tripartite arbeidsvoorziening

Als geen ander is Ella Vogelaar betrokken geweest bij de huidige inrichting van het SUWI-stelsel. Het sociaal akkoord bezorgde haar een déjà vu. Gaan we terug naar de dagen van tripartite arbeidsvoorziening? Geen goed idee, vindt ze. Wat zijn dan wel succesfactoren voor een regionale arbeidsmarktbenadering?

‘Gun ontwikkelingen hun tijd’

Romke van der Veen over het sociaal akkoord

Romke van der Veen is SER-kroonlid en hoogleraar Sociologie van arbeid en organisatie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is blij met het sociaal akkoord en de nadruk daarin op participatie. Ja, er moeten nog flink wat vragen beantwoord worden, maar met voldoende tijd kan er best iets moois ontstaan.

Wie doet het met wie?

Regioatlas.nl helpt gemeenten in woelige tijden

Er wordt nogal wat samengewerkt over de grenzen van gemeenten heen. Maar wie werkt precies met wie samen? En waaraan? De interactieve website regioatlas.nl houdt het overzicht.

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.