Cover Sprank juli 2018

Sprank
Juli 2018

In deze Sprank onder andere:

Wie is het?

Op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt - deel 2

Vaak gehoord en gelezen: werkgevers willen wel, maar gemeenten weten geen kandidaten uit de doelgroep banenafspraak te leveren. Een terecht verwijt? En waarom lukt het de marktsector beter dan de overheid om garantiebanen te creëren? In deel 2 van de serie over de inclusieve arbeidsmarkt het doelgroepregister en de banenafspraak.

Wie is het? (pdf, 228 kB)

Wat kunnen we doen voor de zorg?

De zorgsector zit omhoog. Door de toenemende vergrijzing – zowel onder patiënten als onder personeel – en de lage instroom van jongeren dreigt de komende  vier jaar een tekort van zeker honderdduizend werknemers. Gelukkig kennen gemeenten vele werkzoekenden die prima in de zorg aan de slag kunnen. Maar hoe vinden de partijen elkaar?

Wat kunnen we doen voor de zorg? (pdf, 581 kB)

Zonder bezieling kun je dit werk niet doen

De andere kant van het loket

Sprank interviewt leidinggevenden in het sociaal domein over hun ervaringen ‘aan de andere kant van het loket’. Bernhard Drost, directeur van Ferm Werk, groeide op als een na jongste in een gezin van acht kinderen. Opgevoed door zijn moeder die moest  rondkomen van een bijstandsuitkering.

Zonder bezieling kun je dit werk niet doen (pdf, 702 kB)

En ook:

Psychisch kwetsbaar en aan het werk

Een goede samenwerking tussen gemeenten, ggz, UWV en werkgevers is de eerste voorwaarde om mensen met een psychische aandoening aan werk te helpen. Lees hoe de regio Drechtsteden, Amsterdam en Purmerend het aanpakken. 

Sociale rechten in Europa (en jij bent aan zet)

Denk je als je aan het werk bent in het sociaal domein, weleens aan de EU? Waarschijnlijk niet. De thema’s die in Brussel op de agenda staan, gaan vaak ‘hoog over’. Toch zijn er belangrijke ontwikkelingen die óók betrekking hebben op het werk van gemeenten. Zoals de Europese Pijler van Sociale Rechten.

Hé Dijkhoff, we denken met je mee

Achter de feiten

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft een idee: de bijstandsuitkeringen kunnen omlaag, waarna mensen aanvullingen krijgen als zij de taal spreken, een opleiding volgen of solliciteren. Hoe briljant is dat? 

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.