Cover Sprank juli 2017

Sprank
Juli 2017

In deze Sprank onder andere:

'Wacht niet tot een kind vastloopt'

Jeugdzorg is beleid van de lange adem

Nu het stof van de transitie neerdaalt, raken steeds meer gemeenten doordrongen van het belang van preventie in de jeugdzorg. Nu investeren bespaart een hoop ellende en kosten. Ook de gemeente Ede, waar een kwart van de bevolking onder de 25 jaar is, zet in opvroegsignalering.

'Wacht niet tot een kind vastloopt' (pdf, 1 MB)

Inclusiviteit in uw vakantieland

Werken met een beperking in Oostenrijk, Spanje en Turkije

In Oostenrijk wordt van alles en nog wat van bovenaf geregeld. Ook de werkgelegenheid voor mensen met een beperking. In Spanje nemen blinden en slechtzienden het voortouw en in Turkije lukt het slechts een op de vijf arbeidsgehandicapten om werk te vinden.

Inclusiviteit in uw vakantieland (pdf, 888 kB)

Hoe alles goed kwam met de dienst SZW Noardwest Fryslân

Samenwerkingsverbanden als regionale sociale diensten hebben het soms moeilijk. De Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân heeft veel zien verschuiven in haar taken in het sociaal domein en de beeldvorming die er over de organisatie bestond. Een openhartig gesprek met directeur Marius Jellema en teamhoofd Margreet Veenma. ‘Een herpositionering van de Dienst was absoluut nodig.’

Hoe alles goed kwam met de dienst SZW Noardwest Fryslân (pdf, 664 kB)

En ook:

Waarom aanbodgericht werken zo gek nog niet is

Achter de feiten

De droom is dat gemeenten en UWV vraaggerichte werkgeversdienstverlening bieden. Maar wie even in zijn ogen wrijft, weet dat dit onmogelijk is.

‘Wat als gemeenten verplichtingen en sancties loslaten?’

Ondernemend idealist Sjir Hoeijmakers

Na lang lobbyen bij de landelijke politiek mogen gemeenten nu eindelijk experimenteren met de Participatiewet. Drijvende kracht is econometrist Sjir Hoeijmakers, die zich hiervoor dankzij crowdfunding twee jaar lang fulltime kon vrijmaken.

Ich, Du, Inklusion

Het kan op basisscholen goed misgaan met passend onderwijs. Tweeënhalf jaar lang filmde Thomas Binn kinderen en leerkrachten op een basisschool in Nordrhein-Westfalen. Zijn conclusie: kinderen komen tekort.

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.