Cover Sprank nummer 5-2015

Sprank
Juli 2015

In deze Sprank onder andere:

'De discussie gaat te veel over zorg en te weinig over werk en inkomen'

Burgemeester Han Noten van Dalfsen is voorzitter van de Transitiecommissie Sociaal Domein. Decentraliseren betekent dat er lokale verschillen ontstaan, benadrukt hij. En dat is precies de bedoeling, want zo kunnen zorg en ondersteuning bevrijd worden uit de ontoegankelijke, onbegrijpelijke bureaucratieën waarin ze gevangen zitten.

'De discussie gaat te veel over zorg en te weinig over werk en inkomen' (pdf, 278 kB)

‘Ieder gewerkt uur is meegenomen’

Besparing door inkomsten uit parttime werk

Het is verstandig om parttime en flexwerk onder uitkeringsgerechtigden te stimuleren. Met iedere euro die iemand zelf verdient, besparen gemeenten immers op hun uitkeringslasten. Het laatste deel van een drieluik: over sociale diensten met een hoog percentage deeltijd- en flexwerkers in hun bestand.

‘Ieder gewerkt uur is meegenomen’ (pdf, 359 kB)

'Geen plan, maar een potlood'

Mijn Werkblad geeft klanten de regie

Een groot groen vel papier met een stuk of wat vragen kan werkzoekenden helpen weer grip te krijgen op hun leven en zelf een plan uit te stippelen. Twee klantmanagers over hun verrassende ervaringen met Mijn Werkblad.

'Geen plan, maar een potlood' (pdf, 159 kB)

En verder:

Zullen we de sociale dienst robotiseren?

De caseloads blijven groeien en veel klanten worden noodgedwongen met rust gelaten. Tot ongenoegen van veel politici, ‘hardwerkende Nederlanders’ en misschien wel uzelf. Is robotisering de oplossing?

'Communicatie is een van onze belangrijkste instrumenten'

Voorzitter Jasmijn Lee Sack Fong van de Beroepsvereniging voor Klantmanagers

Het congres van de Beroepsvereniging voor Klantmanagers (BvK) in mei was alweer het vierde in de korte historie van de organisatie. Voorzitter Jasmijn Lee Sack Fong is onder de indruk van het verhaal van Ronald Hünnemann over sociaal-cognitief inzicht.

Stabiele loopplank voor schoolverlaters

UWV helpt gemeenten bij regierol VSO/PrO

Jongeren die van het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs (vso/PrO) komen, mogen niet tussen wal en schip raken als gevolg van de Participatiewet. UWV adviseert gemeenten daarom hoe ze een stabiele loopplank kunnen neerleggen voor deze groep kwetsbare jongeren. ‘Het allerbelangrijkste: ken je klant.’

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.