Cover Sprank juli 2013

Sprank
Juli 2013

In deze Sprank onder andere:

Drukte in de gevarenzone

Al meer dan een miljoen nederlandse huishoudens heeft problematische schulden of bevindt zich in de gevarenzone. Welke huishoudens zijn dat? En wat kunnen gemeenten doen?

Drukte in de gevarenzone (pdf, 426 KB)

'Armoedebeleid kan veel effectiever'

Professor Koen Caminada

Het Nederlandse armoedebeleid kan een stuk effectiever. Minder mensen in de inkomensondersteuning, meer geld naar de specifieke doelgroepen. Aldus Koen Caminada, hoogleraar aan de Universiteit Leiden en lid van de belastingcommissie-Dijkhuizen.

'Armoedebeleid kan veel effectiever' (pdf, 513 KB)

Weten waar de schoen wringt

Almere enthousiast over screeningsinstrument schuldhulpverlening

Schuldhulpverleners in Almere maken sinds januari 2013 gebruik van het screeningsinstrument Mesis, een vragenlijst die door de cliënt zelf ingevuld wordt en in no time een resultaatgericht gesprek op gang brengt. Wat is het geheim?

Weten waar de schoen wringt (pdf, 808 KB)

En verder:

Beroep van 1 miljoen

Groei beschermingsbewind drukt op bijzondere bijstand

Steeds vaker wordt een beroep gedaan op bijzondere bijstand voor mensen die onder bewind zijn gesteld. Sommige gemeenten grijpen terug op de regels om zo min mogelijk te betalen. Is dat slim?

Twee tassen vol onbetaalde rekeningen

Ballast op de werkvloer

Meer stress, meer fouten, sneller afgeleid en eerder ziek. Werknemers met problematische schulden renderen veel minder dan hun collega’s en dan is er nog het integriteitsrisico. Werkgevers springen steeds vaker in de bres voor medewerkers met schulden. Uit eigenbelang, maar ook uit betrokkenheid.

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.