Sprank
Januari 2019

In deze Sprank onder andere:

Filosoof Lammert Kamphuis

‘Organiseer eens een pyjamadag’

Plezier en voldoening uit je werk halen? Filosoof, spreker en schrijver Lammert Kamphuis geeft zeven filosofische aanknopingspunten. Doe er je voordeel mee, zo aan het begin van het jaar. Voor jezelf én voor de cliënten die je gemeente aan de slag moet helpen.

‘Organiseer eens een pyjamadag’ (pdf, 159 kB)

Paniek over persoonsgegevens? Rustig maar

Met de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zijn veel organisaties in een kramp geschoten. Sprank sprak ervaringsdeskundigen bij drie gemeenten en vroeg: wat mag er wél? Veel, lijkt het, zolang je maar onderbouwt waarom je de persoonsgegevens nodig hebt voor je werk, vastlegt hoe je deze op een veilige manier deelt en niet méér uitwisselt dan nodig is.

Paniek over persoonsgegevens? Rustig maar (pdf, 168 kB)

Weer aan het werk in 2019: gelukkig nieuwjaar

‘Overdag met mijn handen, 's avonds met mijn hoofd’

Gerard (62) leefde voor en van de muziek, maar ontkwam niet aan de bijstand. Sinds kort heeft hij weer werk. Als interieurverzorger. ‘Laatst zag ik een mooie piano staan, maar daar haal ik dan een doekje over.’ Het stemt Gerard tóch gelukkig.

‘Overdag met mijn handen, 's avonds met mijn hoofd’ (pdf, 259 kB)

UWV: Banenafspraak ligt op koers, maar blijft een uitdaging

‘We moeten nu zoveel mogelijk mensen langdurig plaatsen’

'We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog lang niet.' Guus van Weelden, lid van de raad van bestuur van UWV, maakt de balans op na vier jaar banenafspraak. Halverwege 2018 werkte al meer dan de helft van de mensen uit het doelgroepregister. Tot die tijd zin 43.662 extra banen gecreëerd, waar dat er eind 2018 43.500 moesten zijn. 'Als we in dit tempo doorgaan, moet het mogelijk zijn om de banenafspraak te halen.'

‘We moeten nu zoveel mogelijk mensen langdurig plaatsen’ (pdf, 164 kB)

En ook:

Achter de feiten

Hoe stop je feitenvrije re-integratie?

Kwakzalvers bij de sociale dienst? Kruidenvrouwtjes bij het werkbedrijf? Dat nooit! Je wilt goede professionals die ter zake kundig zijn. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.