Cover Sprank januari 2017

Sprank
Januari 2017

In deze Sprank onder andere:

‘Ik wil mensen geen hulp bieden’

Sprank nam Pieter Hilhorst mee naar de film ‘I Daniel Blake’, over de machteloosheid van een 59-jarige meubelmaker tegen de sociale instanties en de val waarin hij terecht komt. Hoe gaat dat in Nederland?, vroegen we Hilhorst. En wat hebben de decentralisaties opgeleverd?

‘Ik wil mensen geen hulp bieden’ (pdf, 946 kB)

Het stigma is erger dan de psychische aandoening

Werk is vaak het beste medicijn voor mensen met een psychische aandoening. Maar (zelf)stigma en vooroordelen belemmeren het bemachtigen van een baan nogal eens. Wat kan een consulent Werk hieraan doen? En hoe open moet of kan de cliënt zijn over een psychische aandoening?

Het stigma is erger dan de psychische aandoening (pdf, 683 kB)

De burger redt zichzelf wel (of fraudeert)

De overheid is totaal niet geïnteresseerd in de burger en hanteert een mensbeeld dat haar het beste uitkomt, zegt Marc Hertogh, hoogleraar rechtssociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. De Participatiewet en de Fraudewet gaan ervan uit dat iedereen fraudeert als hij de kans krijgt. Dat krijgt de overheid als een boemerang terug.

De burger redt zichzelf wel (of fraudeert) (pdf, 593 kB)

En ook:

Sokken en snorren trekken samen op

Pilot in Zwolle brengt handhavers en wijkteams op één lijn

Dat samenwerken niet vanzelf gaat, hoef je leidinggevenden in het sociaal domein niet te vertellen. Maar als je hard werkt, lukt het wel, zo heeft een pilot in Zwolle duidelijk gemaakt.

 

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.