Sprank
Februari 2019

Econoom en socioloog Sandra Phlippen

‘Nederland heeft veel meer paternalisme nodig’

Sandra Phlippen, hoofd Nederland bij het Economisch Bureau van ABN Amro, relativeert de inkomensongelijkheid in ons land. Tegelijk maakt ze zich zorgen over de armste groepen en de mensen die het nog maar nét redden.

‘Nederland heeft veel meer paternalisme nodig’ (pfd, 222 kB)

Bijstand en een vakantiehuis in het buitenland … wat nu?

Onroerend goed in het buitenland dat wordt verzwegen voor de bijstand: gemeenten worstelen ermee. Het vermogen opsporen kost veel tijd en moeite. De ten onrechte verstrekte uitkering terugvorderen en daadwerkelijk incasseren, is zo mogelijk nog ingewikkelder. 

Bijstand en een vakantiehuis in het buitenland … wat nu? (pdf, 247 kB)

Hoe bereikt je boodschap iedereen?

Ja zeggen, nee bedoelen

Het sociaal domein is complex, met tal van regels en uitzonderingen. Goede voorlichting en helder taalgebruik zijn essentieel. Zeker voor mensen in de bijstand, van wie meer dan de helft een niet-westerse achtergrond heeft. Nieuw- en oudkomers. Maar hoe zorgen gemeenten dat de boodschap overkomt? ‘Ik vrees dat de helft van onze informatie verloren gaat.’

Ja zeggen, nee bedoelen (pdf, 163 kB)

En ook:

Achter de feiten

Ja sorry, er valt wat af te dingen op de wijkteams

Het viel niet overal even lekker, maar het is een feit: wijkteams hebben bepaalde Wmo-zorg duurder gemaakt. Terwijl het omgekeerde de bedoeling was. Wat kunnen we leren van dit CPB-onderzoek?

 

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.