Cover Sprank februari 2018

Sprank
Februari 2018

In deze Sprank onder andere:

‘Werk zaligmakend? Hou toch op’

Denker des vaderlands René ten Bos

Het eerste nummer van het jaar is een mooi moment om eens met wat meer distantie naar het werk van sociale diensten te kijken. Sprank roept hierbij de hulp in van de Denker des Vaderlands. René ten Bos over arbeid als doel in zichzelf, ‘mensen in
hun kracht zetten’, de uitkeringsgerechtigde als probleem, managers en de kloof tussen volk en elite.

‘Werk zaligmakend? Hou toch op’ (pdf, 378 kB)

De naïviteit voorbij

Maffiapraktijken in het sociaal domein

‘In het sociaal domein gaan miljoenen om, natuurlijk willen criminelen uit die ruif mee-eten.’ Burgemeester Paul Depla van Breda windt er geen doekjes om in zijn strijd tegen de ondermijning, de vermenging van onder- en bovenwereld. Het is tijd dat het sociaal domein wakker wordt, klinkt het. Depla staat niet alleen in zijn wake-upcall. ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’, stelt veiligheidsexpert Nicole Lieve.

De naïviteit voorbij (pdf, 63 kB)

‘Een latte macchiato terwijl u wacht?’

Sociale Dienst Drechtsteden zegt balies vaarwel en zet gastvrijheid voorop

Sociale Dienst Drechtsteden ontvangt klanten tegenwoordig in gezellige zitjes in plaats van in kille spreekkamers. Dit maakt volgens directeur Yvonne Bieshaar de gesprekken opener, de dienstverlening effectiever en het past beter bij de kern van de zaak: de klant op weg helpen naar zelfstandigheid.

‘Een latte macchiato terwijl u wacht?’ (pdf, 440 kB)

'Met kleine interventies kun je al veel bereiken'

Gemeente Breda en UWV voorkomen samen doorstroom naar bijstand

In het project Werk voor Bijstand werken de gemeente Breda en UWV samen om zo veel mogelijk te voorkomen dat mensen vanuit de WW doorstromen naar de bijstand. Werkzoekenden krijgen intensieve en persoonlijke begeleiding bij hun zoektocht naar werk. Met succes, want ruim 70 procent van de deelnemers aan het project vindt een baan. En de ondersteuning gaat verder: ook bij schulden of psychologische problemen staan de Bredase adviseurs klaar.

'Met kleine interventies kun je al veel bereiken' (pdf, 1,3 MB)

En ook:

Draaideurklanten: de schuld van gemeenten?

Achter de feiten

We willen dat mensen uit de bijstand duurzaam aan het werk gaan. Terugval in een uitkering is geen pretje. Maar soms is het werken snel over. Wiens schuld is dat dan?

In Zoetermeer kunnen arme kinderen gewoon kind zijn

Aanpak armoede en schulden werpt vruchten af

Mensen die in armoede leven, mogen niet verder afzakken. En hun kinderen mogen niet de dupe worden van de stressvolle thuissituatie. Volgens die principes werkt de aanpak van armoede en schulden in Zoetermeer. De gemeente verhoogde het aantal schuldhulpconsulenten en werkt met een sociaal leenfonds en speciale kindpassen. De volgende ambitie is om nog meer maatwerk te leveren.

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.