Cover Sprank februari 2017

Sprank
Februari 2017

In deze Sprank onder andere:

'We meten wel, maar wat hebben we aan de resultaten?'

Professor Lars Skipper over arbeidsmarktbeleid in Denemarken en Nederland

De Deense professor Lars Skipper was vorige maand even in Nederland om in een lezing te pleiten voor meer onderzoek naar de effecten van re-integratietrajecten. Met een controlegroep. Zodat je kunt stoppen als iets niet werkt. Wel zo fijn voor de deelnemers. En voor de belastingbetaler.

‘We meten wel, maar wat hebben we aan de resultaten?’ (pdf, 685 kB)

Wat hebben de politieke partijen in petto voor het sociaal domein?

Sprank ploos de verkiezingsprogramma’s van de grote partijen voor u door en zet hier hun standpunten op een rij. Waar zet de PvdA op in als het gaat om participatie? Wat wil het CDA met schuldhulpverlening? En blijft de VVD zo streng op handhaving?

Wat hebben de politieke partijen in petto voor het sociaal domein? (pdf, 682 kB)

Flexwerk: leuker kun je het niet maken…

De meeste mensen willen werken. Het liefst in een vaste baan. Maar die zijn lastig te vinden aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Dan maar flexwerk faciliteren?

Flexwerk: leuker kun je het niet maken… (pdf, 686 kB)

'Nog steeds veel te ingewikkeld'

Hoe ver zijn gemeenten met hun maatwerk?

Gemeenten kunnen beter maatwerk leveren dan het Rijk, wordt er gedacht. Dat vereist creativiteit en out-of-the-boxdenken. We horen het al jaren, maar hoe staat het ervoor? Wat gaat er in de praktijk al goed en wat kan beter?

'Nog steeds veel te ingewikkeld' (pdf, 806 kB)

En ook:

Wat te doen met 100 miljoen?

Het ministerie van SZW trekt structureel 100 miljoen euro uit voor kinderen in armoede. 85 miljoen daarvan wordt verdeeld onder gemeenten, 10 miljoen gaat naar vijf grote landelijke fondsen (stichting Leergeld, Jeugdsportfonds, Jeugdfonds Cultuur, stichting Jarige Job en Kinderhulp). Andere organisaties kunnen zich inschrijven voor een subsidieronde van 4 miljoen. Het laatste miljoen is voor kinderen die in armoede opgroeien in het Caribische deel van Nederland. Gemeenten en landelijke fondsen willen het beschikbare geld vooral besteden aan het versterken en verbinden van bestaande programma’s.

Op naar Den Haag

Waarom mensen uit het sociaal domein zich kandidaat stellen voor de Tweede Kamer

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Op de kandidatenlijsten komen we ook mensen uit het sociaal domein tegen. Wat drijft hen? Wat willen ze realiseren? En wat doen ze als ze niet verkozen worden?

Het nieuwe Cedris

Het gluren bij de buren

Decentralisaties en bezuinigingen hebben heel wat in beweging gezet en nieuwe samenwerking tot stand gebracht. Wat speelt er zoal bij andere ledenorganisaties in het sociaal domein? Wat staat er bij hen steeds weer op de bestuursagenda? Sprank gaat gluren bij de buren. Aflevering 2: Cedris.

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.