Cover Sprank februari 2015

Sprank
Februari 2015

In deze Sprank onder andere:

'Vertrouw elkaar tot het tegendeel bewezen is'

Samenwerking binnen regionale Werkbedrijven

Hoe staat het ervoor met de nieuwe regionale Werkbedrijven? Wat gaat goed en wat kan er beter? En zijn er verschillen zichtbaar tussen de arbeidsmarktregio's? Zitten de goede mensen in de besturen? Trekker Renate Westdijk vertelt. In Helmond-De Peel kunnen partijen voortbouwen op een basis van jarenlange samenwerking.

'Vertrouw elkaar tot het tegendeel bewezen is' (pdf, 575 kB)

Fraude mag niet lonen

Alan Kabki van de Politieacademie bestudeerde de drijfveren en werkwijze van fraudeurs en maakte een indeling in vijf dadertypen. Niet alleen geldelijk gewin blijkt mensen te verleiden tot fraude, ook status en aanzien zijn een motief. Welke preventiemogelijkheden zijn er?

Fraude mag niet lonen (pdf, 508 kB)

De participatiemaatschappij is officieel van start. Blijft de sociale dienst in zijn huidige vorm bestaan?

In de rubriek 'Het directeurenpanel' geven telkens drie managers van sociale diensten of verwante organisaties hun mening over een actueel thema.

Directeurenpanel (pdf, 540 kB)

En verder:

Hoe Almere beschut werk creatief aanbesteedt

Almere gaat de tot nu toe gescheiden werelden van beschut werken en arbeidsmatige dagbesteding samenvoegen en het nieuwe werkveld aanbesteden. Het doel: meer keuze- en ontwikkelingsmogelijkheden voor de doelgroep én meer doen met minder geld.

Warm contact met werkgever cruciaal

Hoe krijg je mensen aan het werk bij een reguliere werkgever? Via jobhunting en matching, stellen sociale diensten in de Divosa-monitor van vorig jaar. Nou, zeggen onderzoekers Sol & Kok, kijk maar eens even naar wat wij gevonden hebben.

Pionieren met Webleren

Webleren is inmiddels een jaar onderweg en steeds meer gemeenten maken er gebruik van. Als onderdeel van de implementatie bezoekt trainer/adviseur Laurens Bouw gemeenten om mee te denken en instructies te geven voor optimaal gebruik. Leeuwarden en Schiedam vertellen hoe zij Webleren hebben ingepast.

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.