Cover Sprank december 2018

Sprank
December 2018

In deze Sprank onder andere:

‘Gendergelijkheid? Zo goed doet Nederland het niet’

Op de arbeidsmarkt is gendergelijkheid nog ver te zoeken. Verandering is hoognodig, stelt Jannet Vaessen. Voor de samenleving, de BV Nederland én de democratie. De directeur van vrouwennetwerk WOMEN Inc. over deeltijders, nuggers, topvrouwen en ingesleten rolpatronen.

‘Gendergelijkheid? Zo goed doet Nederland het niet’ (pdf, 414 kB)

Wie slaapt er buiten deze winter?

Groeiend aantal daklozen, bomvolle opvang

Zijn gemeenten winterklaar? En dan hebben we het niet over genoeg strooizout, maar over het aantal bedden in de nachtopvang. Want het aantal daklozen in Nederland is tussen 2009 en 2016 met maar liefst 79 procent gestegen. En de nachtopvang in veel steden zit al bomvol. Sprank ging poolshoogte nemen Eindhoven.

Wie slaapt er buiten deze winter? (pdf, 234 kB)

'Dochters denken dat ze niet willen werken'

Vrouwen in de bijstand

Op de arbeidsmarkt zijn vrouwen zwaar in de minderheid, maar in de bijstand voeren ze juist de boventoon. En als ze daar eenmaal in zitten, stromen ze maar mondjesmaat uit. Hoe dat komt? Ze ervaren minder steun van de gemeente, zoeken niet zo actief naar werk en voegen zich naar de (lage) verwachtingen van hun omgeving.

'Dochters denken dat ze niet willen werken' (pdf, 209 kB)

Minder bureaucratie, meer mensen aan het werk

Gemeenten en Albert Heijn sluiten convenant

Het Schakelpunt Landelijke Werkgevers heeft met Albert Heijn een convenant opgesteld voor meerdere arbeidsregio's. Doel: mensen makkelijker vanuit de banenafspraak aan werk helpen. In de regio Zwolle zijn alle partijen te spreken over het akkoor dat veel tijd bespaart en meer kandidaten helpt.

Minder bureaucratie, meer mensen aan het werk (pdf, kB)

En ook:

Toppertje, die Participatiewet

Achter de feiten

Heel wat mensen lopen te piepen over de Participatiewet. Maar er ploppen inmiddels cijfers op die we als suiker door de azijn kunnen mengen.

Tekorten jeugdzorg: we kunnen er iets aan doen!

Lezersopinie

‘Geen inkoopfetisjisme en controle, maar vertrouwen en een gezamenlijke missie’ In het sociaal domein bestaan grote financiële tekorten. Als we niet snel ingrijpen, daalt de kwaliteit van de dienstverlening en nemen de wachtlijsten en de bureaucratische lastendruk toe. Gertjan van der Hoeven, voormalig wethouder Jeugd en Onderwijs van de gemeente Aalsmeer, zet in een ingezonden opiniestuk zijn oplossing uiteen. Met een sleutelrol voor de beslissers in de uitvoering.

 

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.