Cover Sprank 2017 10

Sprank
December 2017

In deze Sprank onder andere:

Gemeenten storten zich op de eenzame burger

Met open eettafels, kerstactiviteiten en zelfs een eigen week heeft eenzaamheid over aandacht niet te klagen. Het besef dat eenzaamheid slecht is voor de gezondheid groeit hard en in veel gemeenten broeden beleidsmakers op plannen om eenzaamheid tegen te gaan. Maar in hoeverre is de overheid eigenlijk verantwoordelijk voor ons geluk? Slaat de bemoeizucht soms niet door? Sprank maakt een ronde langs beleidsmakers, wetenschappers, projectleiders en de enige wethouder van Geluk in Nederland.

Gemeente storten zich op de eenzame burger (pdf, 780 kB)

Wakker van een lege koelkast

Eén op de negen kinderen in Nederland groeit op in relatieve armoede. Onder kinderen met een migratie-achtergrond liggen de percentages nog hoger. Veel gemeenten kijken momenteel kritisch naar het eigen armoedebeleid. Wat werkt? Hoe bereik je juist die kwetsbare groepen?’

Wakker van een lege koelkast (pdf, 968 kB)

Jong talent komt met

Frisse ideeën

voor inclusieve arbeidsmarkt

Op 11 december presenteerden de masterstudenten, promovendi en expertdeelnemers van de Nationale DenkTank tien concrete oplossingen voor de inclusieve arbeidsmarkt. Hoe bieden we in 2025 iedereen in Nederland perspectief op werk? Een frisse blik.

Frisse ideeën (pdf, 3,3 MB)

En ook:

Wat te doen voor zzp’ers in de knel?

Honderdduizenden mensen in Nederland verdienen hun inkomen als zzp’er en dat aantal stijgt door. Maar het gaat lang niet al die kleine zelfstandigen voor de wind. Wat kunnen gemeenten doen om hun ondernemende inwoners te helpen (of te voorkomen dat ze voor zichzelf beginnen)?

Netwerk aanspreken? Nou, veel succes

Achter de feiten

Gemeenten willen dat mensen ook hun netwerk aanspreken voor hulp. Maar dat blijkt nog niet zo gemakkelijk. Gebruikers van gemeentelijke zorg zijn overmatig eenzaam.

Weg met de jakhalzen en hyena’s

Branche pleit voor eisen aan incasso

Het nieuwe kabinet moet zorgen dat er een wet komt voor de registratie van deugdelijke incassobedrijven, vindt Jan Franssen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI). Om het kaf van het koren te scheiden. ‘In Nederland kan iedereen zomaar een incassobureau beginnen.’

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.