Cover Sprank december 2016

Sprank
December 2016

In deze Sprank onder andere:

'In de ideale wereld bestaan geen sociale diensten'

Professor Ton Wilthagen over de parallelle arbeidsmarkt

Mensen die niet in een reguliere baan kunnen werken – en dat zijn er ondanks alle goede bedoelingen heel wat – moeten terechtkunnen in een aangepaste omgeving. Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt aan Tilburg University, wil hiervoor een parallel systeem inrichten. ‘Waarom gebruiken we het uitkeringsgeld niet als maatschappelijk durfkapitaal?’

'In de ideale wereld bestaan geen sociale diensten' (pdf, 647 kB)

20 jaar treuzelen

Werkzoekenden in veel gemeentebestanden nog steeds onvindbaar

Veel gemeenten hebben nog steeds niet duidelijk wat hun werkzoekenden willen en kunnen. Werkgevers kunnen hen daardoor niet vinden en dus niet in dienst nemen. Hoe kan het dat na twintig jaar nog steeds niet duidelijk is wie er in de bakken zit?

20 jaar treuzelen (pdf, 784 kB)

‘De burgers zijn het humane gezicht van de samenleving, niet de ambtenaren’

Een goede samenleving stoelt op goed burgerschap. Dat is de overtuiging van historicus James Kennedy. Het zijn vooral de burgers die, verenigd in allerlei verbanden en netwerken, de samenleving vormgeven. De rol en invloed van overheid en ambtenaren daarop is beperkt – maar niet onbelangrijk.

‘De burgers zijn het humane gezicht van de samenleving, niet de ambtenaren’ (pdf, 772 kB)

Sprank 10 jaar

De honderdste Sprank: tien jaar weerslag van de ontwikkelingen in de dienstverlening van gemeenten aan kwetsbare burgers. Aanleiding om eens terug te blikken en te bezien wat er het laatste decennium is veranderd. Of juist niet.

Sprank 10 jaar (pdf, 741 kB)

5 jaar Effectiviteit en Vakmanschap

‘Hoe kunnen we het beter doen?’, hoor je nu overal

Het programma Effectiviteit & Vakmanschap van Divosa en de Beroepsvereniging voor Klantmanagers (BvK) bestaat alweer vijf jaar. Programmamanager Marcel van Druenen kijkt tevreden terug op het eerste lustrum. ‘Vakmanschap staat nu echt op de kaart’.

5 jaar Effectiviteit en Vakmanschap (pdf, 772 kB)

En ook:

Alleenstaand, moeder, in de bijstand en… aan het werk!

Yeah, we hebben er een bewezen effectieve maatregel bij. En hij is sympathiek en makkelijk: geef bijstandsmoeders een inkomstenvrijlating bij parttime werk (maar lees wel eerst de disclaimers).

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.