Cover Sprank 10-2015

Sprank
December 2015

In deze Sprank onder andere:

‘Durven gemeenten te vertrouwen op andere partijen?’

Het Sprank-eindejaarsdebat over de toekomst van het sociaal domein

De decentralisaties zijn inmiddels een jaar onderweg. Welke ontwikkelingen tekenen zich af? En hoe ziet het sociaal domein er over pakweg vijf jaar uit? Sprank organiseerde een eindejaarsdebat en vroeg Irene Thuis (MEE), David van Maanen (RSD Kromme Rijn Heuvelrug) en José Manshanden (Utrecht) een blik op de toekomst te werpen. Dat deden zij onder leiding van René Paas.

‘Durven gemeenten te vertrouwen op andere partijen?’ (pdf, 229 kB)

De Sprank Jaarhoroscoop voor het sociaal domein

Mars en Venus kruisen elkaar in 2016. Wat betekent dat voor de sociale dienst en het werkbedrijf?

De Sprank Jaarhoroscoop voor het sociaal domein (pdf, 304 kB)

'Wie ergens tegen is, is ook ergens voor'

Hoe ga je om met weerstand en conflict?

Conflict, weerstand, botsende belangen. Overheden hebben er dagelijks mee te maken. Het behoort zelfs tot de kerntaken van de overheid, zegt rijksvoorlichter Guido Rijnja. Conflict is ook een kans, vindt politicologe Nanke Verloo.

'Wie ergens tegen is, is ook ergens voor' (pdf, 166 kB)

En ook:

Beschut werk: moeten we ons zorgen maken?

Als gemeenten geen vaart maken met beschut werk, wordt het verplicht gesteld, dreigde Jetta Klijnsma dit najaar. Even de feiten op een rij. Hoe staat het er nu werkelijk voor?

Zo veel als noodzakelijk, zo weinig als mogelijk

Privacy in het sociaal domein

Met de nieuwe taken voor jeugd en zorg raken steeds meer activiteiten van sociale diensten aan de privacy. Hiermee ligt ook de geheimhouding van persoonsgegevens op het bord van gemeenten. ‘Privacy is niet alleen te vangen in beleid of procedures, maar vraagt ook veel aandacht in de praktijk.’

De gezamenlijke backoffice komt eraan!

Twaalf gemeenten bekijken in het project Gezamenlijke Backoffice Inkomensvoorziening hoe ze hun administratieve processen samen slimmer kunnen inrichten. Zo moet er meer tijd overblijven voor het echte werk: zo veel mogelijk mensen uit de bijstand naar werk toeleiden.

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.