Cover Sprank augustus/september 2013

Sprank
Augustus/​september 2013

In deze Sprank onder andere:

'Een mooie, maar taaie klus'

Mirjam Sterk, ambassadeur Aanpak jeugdwerkloosheid

Ze reisde de afgelopen maanden kriskras het land door om te zien wat er speelt in de arbeidsmarktregio's. Om te kijken of succesvolle lokale initiatieven ook elders kunnen werken en ze dan actief uit te rollen. Om op te maken hoe er in de regio's wordt samengewerkt met bijvoorbeeld het bedrijfsleven om de jeugdwerkloosheid omlaag te krijgen. Oud-Kamerlid Mirjam Sterk is in april voor twee jaar benoemd tot landelijk ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid.

Aanpak jeugdwerkloosheid: 'Een mooie, maar taaie klus' (pdf, 174 KB)

Verboden voor werkgevers

Netwerkorgansiatie DeBroekriem

Pieter, Pieter en Judith hadden geen spectaculaire plannen toen ze op een middag besloten elkaar te helpen met solliciteren. Toch is hun initiatief, DeBroekriem, in korte tijd uitgegroeid van een ludieke lokale club tot een succesvolle netwerkorganisatie voor en door werkzoekenden.

Verboden voor werkgevers (pdf, 469 KB)

Risicojeugd jeugdzorg zorgelijk

Gemeenten zijn er niet klaar voor. Hulp aan jongeren in de jeugdzorg dreigt vanaf 2015 in het geding te komen. Bezorgdheid overheerst als het om de decentralisatie gaat. Terecht? Sprank sprak met Kees Bakker en Leonard Geluk. Over een ding zijn ze het eens: er is geen weg terug.

Risicojeugd jeugdzorg zorgelijk (pdf, 284 KB)

En verder:

'Eis banen voor jongeren'

Hans de Boer, oud-voorzitter Taskforce Jeugdwerkloosheid

Net als nu vertoonde het percentage jeugdige werklozen een piek in de jaren tussen 2004 en 2007. Aan Hans de Boer destijds de taak om de jeugdwerkloosheid weg te poetsen. Welke tips heeft de oud-voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid voor Mirjam Sterk?

Een lasser moet geen brieven schrijven

Ze tankten de hoofden van de professionals leeg, kropen in de huid van de klant en bogen zich behoedzaam over die schat aan informatie. Wat hebben we hier? En wat heeft de wetenschap daarover te zeggen? Vakmanschap in ontwikkeling.

Zo veel regio’s zo veel plannen

In ruil voor een plan van aanpak krijgen de 35 arbeidsmarktregio’s van het ministerie van SZW samen 25 miljoen euro extra om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Sprank bekijkt drie plannen.

'Laat je zien'

Jane Kuldip Singh, ambassadeur Aanpak jeugdwerkloosheid Den Haag

Na een lange loopbaan bij onder andere KPN en het ministerie van Economische zaken werd Jane Kuldip Singh ruim een jaar geleden werkloos. Ze besloot een plan te schrijven, de wijk in te gaan en vrijwilligerswerk te doen. Een wethouder in haar woonplaats Den Haag merkte haar op; sinds mei is ze daar ambassadeur Aanpak jeugdwerkloosheid.

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.