Sprank april 2018 cover

Sprank
April 2018

In deze Sprank onder andere:

Gemeente, wat ga je precies met al die informatie doen?

Hoogleraar Gerrit Jan Zwenne over de algemene verordening gegevensbescherming

Een nieuwe privacywet voor heel Europa. Eind mei treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking. Hoogleraar en advocaat Gerrit Jan Zwenne vertelt wat sociale diensten, als professioneel verzamelaars van persoonsgegevens, hiervan gaan merken. Een college over privacy, het belang, de bedreigingen en de dagelijkse praktijk. 

Gemeente, wat ga je precies met al die informatie doen? (pdf, 894 kB)

John de Wolf is klaar met de vooroordelen

Arbeidsmarkt bloeit op, maar 50-plusser blijft achter

Met het woordje senior voor of achter je functienaam weet iedereen: die heeft veel ervaring, die weet van wanten. Ben je een senior zonder functienaam, een werkloze oudere dus, dan valt je doorgaans minder lof ten deel. John de Wolf is klaar met alle vooroordelen over 50-plussers, maar zijn werk zit er nog niet op. 

John de Wolf is klaar met de vooroordelen (pdf, 949 kB)

Help, een nieuwe wethouder!

De verkiezingen voorbij, en nu?

De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug en de traditionele stoelendans heeft plaatsgevonden. Voor managers in het sociaal domein breekt een belangrijke tijd aan. Want wie zijn al die kersverse raadsleden en wethouders? Hoe maak je op de beste manier kennis met hen? En hoe laat je hun weten wat jij wil met je organisatie? Een handleiding omgaan met nieuwe politici. 

Help, een nieuwe wethouder! (pdf, 1 MB)

Gemeente vindt alternatief voor dure taxikosten

Arbeidsdeskundige van UWV adviseert Amsterdam over vervoersvoorzieningen

Als een klant om medische redenen moeilijk naar het werk kan reizen, vergoedt de gemeente meestal de taxikosten. Maar dit is niet zonder nadelen: het is duur en stimuleert de zelfstandigheid van de klant niet. Bij de zoektocht naar alternatieven doet de gemeente Amsterdam een beroep op de expertise van UWV.

Gemeente vindt alternatief voor dure taxikosten (pdf, 1,5 MB)

En ook:

De armoedeval bestaat: welles/nietes

Achter de feiten

Wie de bijstand verlaat voor werk, gaat er niet per se financieel op vooruit. En dat zou een groep mensen ervan weerhouden om überhaupt aan het werk te gaan. Klopt dat?

Meer ruimte voor je professionals in 7 stappen

Je wilt dat professionals hun verantwoordelijkheid nemen. Dat ze doen wat nodig is. Je stuurt daar flink op aan, maar het pakt niet altijd uit zoals gehoopt. Bovendien zie je dat je collega aan de andere kant van land er een heel andere strategie op nahoudt. Daarom: zeven stappen in de goede richting.

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.