Cover Sprank april 2014

Sprank
April 2014

In deze Sprank onder andere:

Het wij(k)gevoel

Utrecht leert en experimenteert met buurtteams

De gemeente Utrecht is in het voorjaar van 2012 in de wijken Ondiep en Overvecht gaan proefdraaien met buurtteams. Met het oog op de bezuinigingen, ja, maar bovenal om de zorg aan burgers te verbeteren. Het is wennen, voor die burgers en voor de professionals. En verder? Sprank ging kijken in Overvecht.

Het wij(k)gevoel (pdf, 482 KB)

Geef gratis geld

Rutger Bregman wil geschiedenis maken

De afgelopen twee eeuwen hebben we de wereld onherkenbaar veranderd. Toch is het geloof in de maakbaarheid van de samenleving verdwenen. Historicus Rutger Bregman vraagt zich weleens af: is er een einde gekomen aan de vooruitgang?

Geef gratis geld (pdf, 116 KB)

Wie durft het aan?

Integraal werken stelt hoge eisen aan vakmanschap

het welslagen van buurt- en wijkteams staat of valt met de kwaliteit van de professionals. alleen met goede vaklieden die vertrouwen kunnen bieden is het mogelijk om de integrale aanpak in het nieuwe sociale domein dichtbij en mét de inwoners vorm te geven.

Wie durft het aan? (pdf, 1,57 MB)

En verder:

Weet waar je aan begint

Het ene wijkteam is het andere niet

Buurtteam, frontlijnteam, krachtteam. Sociale wijkteams zijn bezig aan een opmars, onder verschillende namen en in verschillende soorten en maten. Een blauwdruk voor het ideale wijkteam bestaat niet, maar een stappenplan is wel te geven. Loopt u mee?

Zorg zonder hokjes

Huisartsen haken aan bij wijkteams

Achter veel huisartsbezoek gaat sociale problematiek schuil. Daarom zoeken wijkteams verbinding met huisartsen en andere eerstelijnsprofessionals. Zorgverzekeraar VGZ sloot onlangs een convenant met de gemeente Eindhoven om samen zorg en welzijn in de buurten te organiseren. In achttien andere steden lag er al zo’n convenant.

Wijkteams: hit of hype? De vraag is niet óf, maar hoe

Wijkteams zijn ‘hot’, er is bijna geen gemeente die er niet mee bezig is. Werken ze beter en goedkoper? Of stimuleren ze juist de hulpvraag van burgers? En hoe sluit de sociale dienst aan, als dat al gebeurt?

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.