Sprank
Juli 2019

In deze Sprank onder andere:

Socioloog Mark van Ostaijen

'Wij zijn níet ons brein’

De individualisering heeft haar grenzen bereikt. Is doorgeslagen. Met eenzaamheid als schrijnend residu. Het publieke debat schreeuwt om een sociologische blik, stelt bestuurssocioloog Mark van Ostaijen. ‘Je kunt structurele problemen niet oplossen met individuele recepten.’

'Wij zijn níet ons brein’ (pdf, 561 kB)

Appen met de kinderen, dát doet ertoe

‘We moeten meer ondersteuning bieden aan laaggeletterden’, zei hoogleraar volwassenen- educatie Maurice de Greef in Sprank 5. Maar hoe pak je dit aan? Hoe bereik je mensen die zich schamen? En hoe verwijs je hen naar het juiste taalonderwijs? Deel twee van het tweeluik over laaggeletterdheid.

Appen met de kinderen, dát doet ertoe (pdf, 302 kB)

Hoe zit het nou precies met het briefadres?

Voor kwetsbare mensen is een briefadres vaak het laatste ‘lijntje’ met de overheid en andere instanties. Gemeenten zouden aanvragers te gemakkelijk en te vaak de deur wijzen, klinkt het de laatste tijd in de media en politiek. Maar de werkelijkheid zit complexer in elkaar.

Hoe zit het nou precies met het briefadres? (pdf, 308 kB)

En ook:

Achter de feiten

Syriërs zijn gelukkig hier (maar voor hoelang nog?)

Ze zijn superblij, de Syrische nieuwkomers. Ze voelen zich veilig, het gaat goed met hun kinderen en ze proberen hun leven op orde te krijgen. Maar een onheilspellend muziekje klinkt zacht op de achtergrond.

Syriërs zijn gelukkig hier (maar voor hoelang nog?) (pdf, 217 kB)

Abonnement

Sprank is hét tijdschrift voor beslissers in het sociaal domein op de gebieden werk & inkomen, participatie, zorg en welzijn. Leden van Divosa ontvangen Sprank. Geen lid van Divosa en ook Sprank ontvangen? Neem dan een (extra) abonnement.

Redactie

Goed idee voor een verhaal? Een vraag of opmerking over een artikel? Neem contact op met de redactie.

Adverteren

Een bijeenkomst, training of publicatie aankondigen in Sprank of de digitale nieuwsbrief? Hier vind je meer informatie over adverteren.