Schuldproblemen steeds vaker in handen van ongereguleerde ‘hulpverlener’

donderdag 3 mei 2018

Het aantal Nederlanders dat onder bewind wordt gesteld groeit explosief. Het financiële lot van 242 duizend Nederlanders ligt nu in handen van private bewindvoerders. De kosten voor gemeenten rijzen de pan uit. Ook de rechtspraak gaat gebukt onder het grote aantal zaken en heeft geen middelen om goed toezicht te houden. Dat concluderen platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en Nieuwsuur op basis van onderzoek dat zij deden voor onder andere De Groene Amsterdammer.

Lees verder op: Kwart miljoen Nederlanders levert pinpas in bij private bewindvoerders (Platform Investico, mei 2018)

Goede bewindvoering kan beste oplossing zijn

Divosa vraagt al langere tijd aandacht voor de kwaliteit en kosten van beschermingsbewind en is daarom blij met de aandacht die dit onderwerp krijgt in de media. Wij onderschrijven dat de kwaliteit van beschermingsbewind beter moet worden gemonitord en gemeenten meer grip moeten krijgen op de kosten die voor beschermingsbewind worden gemaakt.

Divosa ziet echter ook dat, met een goede bewindvoerder, beschermingsbewind voor een groep mensen wel degelijk (tijdelijk) de beste oplossing kan zijn. Het komende wetsvoorstel voor adviesrecht voor gemeenten bij de aanvraag van beschermingsbewind kan een stap in de goede richting zijn om gezamenlijk te bepalen welk instrumentarium het best bij de situatie van een inwoner past.

Zie ook