‘Samen kennis over schuldhulp aan zelfstandigen verbeteren’

donderdag 11 oktober 2018

Staatssecretaris Van Ark (SZW) wil samen met gemeenten de kennis over schuldhulpverlening aan zelfstandigen verder verbeteren. Daarover zijn medewerkers van het ministerie in gesprek met (vertegenwoordigers van) gemeenten. Dat schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

In haar brief geeft Van Ark antwoord op de Kamervragen van het Gijs van Dijk (PvdA) over de toegang tot de gemeentelijke schuldhulpverlening. De staatsecretaris verwacht van gemeenten dat zij de toegang voor zelfstandigen op korte termijn verbeteren. Van Ark wil daarbij voortbouwen op de goed lopende en breed gedragen programma’s Schouders Eronder en Vakkundig aan het Werk.

De staatssecretaris gaat in haar brief verder in op de noodzaak voor laagdrempelige toegang, het monitoren van gegevens en landelijke kennisontwikkeling, professionalisering en kennisuitwisseling.

Lees de Kamerbrief: Beantwoording Kamervragen over toegang tot schuldhulpverlening (Rijksoverheid, oktober 2018)

Een open deur? Het vervolg

Van Dijk stelde zijn vragen naar aanleiding van het onderzoek van de Nationale ombudsman Een open deur? Het vervolg, waarin hij ziet dat gemeenten de schuldhulpverlening verbeteren, maar dat er nog zorgen leven over de toegang daartoe.

Net als de Nationale ombudsman ziet Divosa dat de toegang en kwaliteit van schuldhulp het afgelopen half jaar is verbeterd. Er blijven echter dingen die beter kunnen en moeten. Daarom adviseert Divosa haar leden om de ontwikkeling voor te zetten.

Lees verder: ‘Positieve ontwikkeling’ schuldhulp verdient voortzetting (Divosa, september 2018)