Rapport 'Het begint met aandacht' over proeftuinen Zoetermeer

donderdag 1 februari 2018
Bron: www.zoetermeer.nl

Aandacht werkt en lijkt rendabel. Dat is de uitkomst van het rapport 'Het begint met aandacht' dat de Zoetermeerse wethouder Kuiper (Sociale Zaken en Armoedebeleid) en Patrick Verhoef (directeur DSW Zoetermeer) op 30 januari 2018 ontvingen uit handen van onderzoeker Henk Spies. Het rapport beschrijft de uitkomsten van het evaluatieonderzoek naar de Zoetermeerse proeftuinen.

Zoetermeer ging bij de ontwikkeling van de proeftuinen nadrukkelijk op zoek naar wat er werkt in de praktijk. De uitgangspunten van de proeftuinen zijn aandacht en maatwerk. De ervaringen van de klantmanagers vormen daarbij de basis. Oftewel, werkend leren en lerend werken.

Proeftuinen

Klantmanagers is gevraagd om met ideeën te komen over hoe ze echt verschil denken te kunnen maken in het leven van mensen met allerlei problemen en weinig mogelijkheden op de arbeidsmarkt. En er is gevraagd wie het zag zitten om een coöperatie op te zetten waarin mensen ondernemend met hun talenten aan de slag zouden kunnen gaan. Dat heeft uiteindelijk geleid tot vier projecten die draaien om aandacht.

De proeftuinen die in het evaluatieonderzoek aan de orde komen zijn:

  • de coöperatie Zoete Kruimels: ondernemerschap
  • de Shine Stadstuin: begeleiding en duurzaam tuinieren
  • Gezondheid en Bewegen: fysiek en mentaal sterker worden
  • Zo-Veel-Meer: bieden van extra veel aandacht

Voortgang

De participatieladder maakt de voortgang van de deelnemers inzichtelijk. Deze bestaat uit zes treden, oplopend van sociaal isolement tot burencontact, activiteiten buiten de deur, vrijwilligerswerk, betaald werk met begeleiding, tot een baan.

  • Alle 60 deelnemers hebben op dit moment minimaal één stap omhoog gezet.
  • 16 hebben meerdere stappen vooruit gezet met uitzicht op nog 9.
  • 15 deelnemers in de coöperatie Zoete Kruimels verdienen een deel van de kosten van hun ontwikkeling en hun uitkering terug.
  • 5 mensen zijn uit de uitkering gestroomd met uitzicht op nog 2

'Wij zijn blij met de resultaten van de proeftuinen. We zien dat door persoonlijke aandacht mensen weer in een positieve spiraal komen. Dat betekent: meer sociale contacten, een betere gezondheid of minder stress door schulden. Dit kan kostbare hulp in de toekomst voorkomen. Bovendien zien we ook dat mensen die langdurig een uitkering ontvangen deze deels, en soms zelfs in het geheel, niet meer nodig hebben.' aldus wethouder Kuiper.

Maatwerk

Spies: 'Aandacht is niet hetzelfde als een zachte aanpak. Het is wèl het begin van maatwerk. Het gaat erom wat in een bepaalde situatie, voor een specifieke persoon werkt.' Niet iedere interventie of manier van begeleiden op weg naar participatie werkt voor iedereen. Kies je de verkeerde benadering, dan kan dit leiden tot weerstand en uitval. De Draaischijf is een hulpmiddel bij het zoeken naar de juiste interventie. Vind een match tussen de manier waarop mensen zelf omgaan met een situatie en interventies die erop gericht zijn hen te ondersteunen. Bestel de Draaischijf zonder kosten bij Divosa

Download

Rapport 'Het begint met aandacht (pdf, 4,5 MB)