Het onlangs aangekondigde Tijdelijke Noodfonds Energie, dat wil voorkomen dat huishoudens tot een bepaald inkomen door een hoge energierekening in de financiële problemen komen, heeft een aantal belangrijke wijzigingen bekend gemaakt. Zo is de inkomensgrens voor samenwonenden verhoogd, wordt de aanvraagtermijn met een maand verlengd en kan er vanaf 6 maart ook gebruik worden gemaakt van een desktopvariant van de applicatie.

Gemeenten wordt nog steeds gevraagd hun inwoners te wijzen op steun vanuit het noodfonds en om te ondersteunen bij een aanvraag. In twee weken tijd hebben zestienduizend huishoudens een aanvraag gedaan.

Meer mensen in aanmerking voor steun

De inkomensgrens voor samenwonenden is verhoogd. Dat betekent dat meer mensen in aanmerking komen voor steun van het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het bruto-inkomen per maand voor samenwonenden is opgehoogd van € 3.794,- naar € 4.180,-. De nieuwe inkomensgrens geldt met terugwerkende kracht voor elke aanvraag over de periode oktober 2022 - maart 2023.

Desktopversie binnenkort beschikbaar

Hoewel veel mensen het noodfonds hebben weten te vinden, is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om zelfstandig een aanvraag te doen. Daarom is per 6 maart een desktopversie van de applicatie voor de aanvraag beschikbaar, zodat ook mensen zonder smartphone een aanvraag kunnen indienen.

Verschillende maatschappelijke organisaties werken samen met gemeenten en helpen inwoners met hun aanvraag. Om iedereen tegemoet te komen blijft het noodfonds daarom een maand langer actief. Aanvragen kunnen tot en met 30 april 2023 worden ingediend. Zo krijgen huishoudens die wachten op de desktopversie of nog niet beschikken over DigiD meer tijd om een aanvraag in te dienen. 

Drukte

Door tijdelijke drukte bij DigiD vanwege de digitale belastingaangifte, kan het op sommige momenten niet mogelijk zijn om een aanvraag te doen via de app. Probeer het dan later opnieuw.

Informatie

Kijk voor meer informatie over het Tijdelijk Noodfonds Energie op de website www.noodfondsenergie.nl.

Contactpersoon

Erika Dekens

procesmanager Bestaanszekerheid en Schulden