Nieuw: Wegwijzer overheidsincasso schulden bij zwerfjongeren

woensdag 12 juni 2019

Hoe wordt er in overheidsincasso’s vorm gegeven aan maatwerk bij schulden van zwerfjongeren en welke obstakels staat maatwerk in de weg? Die vraag beantwoordt Regioplan Beleidsonderzoek naar aanleiding van onderzoek in het rapport 'Maatwerk bij schulden van zwerfjongeren'. Het onderzoek leverde ook een wegwijzer voor (schuld)hulpverleners op.

In de wegwijzer is voor 5 grote overheidsorganisaties het incassoproces bij schulden en de mogelijkheden voor maatwerk opgenomen. Het gaat om de Belastingdienst, CAK, CJIB, DUO en UWV. De wegwijzer is gemaakt met de problematiek van zwerfjongeren in het achterhoofd. De overheidsinstanties hebben echter geen specifieke processen voor bepaalde doelgroepen. De processen en maatwerkmogelijkheden gelden dus in principe voor iedereen met schulden.

De wegwijzer is bedoeld om (schuld)hulpverleners inzicht te geven in de processen bij de 5 overheidsorganisaties. Dit kan bijvoorbeeld helpen om te bepalen waar in het proces een schuld zich bevindt en wat de volgende fase is. Ook laat het zien waar een (schuld)hulpverlener moet zijn voor maatwerk en welke mogelijkheden daarbinnen zijn.

Zie ook

Download