Het stelsel voor arbeidsongeschiktheid moet anders, maar we moeten uit de reflex blijven om nieuwe structuren op te tuigen. Belangrijk is ook dat de inwoners om wie het gaat ondersteuning krijgen die nu al beschikbaar is, bijvoorbeeld bij sociaal ontwikkelbedrijven. Dat staat in een gezamenlijke brief die Divosa en Cedris naar de Tweede Kamer hebben gestuurd, in de aanloop naar het debat over arbeidsongeschiktheid, deze woensdag.

Op de agenda van het debat staat onder meer het rapport van de adviescommissie OCTAS, die vorige maand met een drietal aanbevelingen kwam om het stelsel eenvoudiger te maken. Volgens de commissie is het huidige stelsel veel te ingewikkeld, en al helemaal voor inwoners die juist door hun arbeidsongeschiktheid minder kunnen. Daar komt bij dat ze bang zijn er in inkomen op achteruit te gaan wanneer ze het werk hervatten.

Werk voorop

Volgens Divosa en Cedris zou het goed zijn als het kabinet de aanbeveling waarin werk voorop staat oppakt, en wel zo dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken over hun inkomen. In deze variant wordt alles uit de kast gehaald om inwoners aan het werk te krijgen, en komt de keuringsarts pas in een heel laat stadium in beeld.

Preventie

In de brief aan de Kamer vragen Cedris en Divosa ook aandacht voor preventie, iets wat de commissie OCTAS ook al noemde. Als het even kan moet worden voorkomen dat het op de werkvloer misgaat door bijvoorbeeld werkdruk of slechte arbeidsomstandigheden. Neem hierbij niet alleen het perspectief mee van de werkgever en arbeidskundigen, maar ook dat van de mensen die arbeidsongeschikt zijn of dat dreigen te worden, staat in de brief.

Maatwerk

Ook breken Divosa en Cedris een lans voor jobcarving: de mogelijkheid van werkgevers om een functie aan te passen tot iets wat mensen aankunnen. Dit vraagt wel om een andere mindset. Verder pleiten ze ervoor dat het stelsel voor iedereen beschikbaar moet zijn, dus ook voor inwoners die zijn aangewezen op de Participatiewet of niet in aanmerking komen voor een uitkering.

Meer informatie

Contactpersoon

Chris Wallis

procesmanager Werk, participatie en arbeidsmarkt