Begin april 2020 startte Divosa samen met de NVVK de Monitor Schuldhulpverlening in coronatijd. Deze monitor vormt een beeld van hoeveel financiële hulpvragen er tijdens de coronacrisis op gemeenten afkomen en in hoeverre gemeenten tijd en capaciteit hebben om hulp te bieden. Deze editie geeft inzicht in de situatie in november en december 2021.

Voor de maanden november en december 2021 hebben we ook naar dezelfde maanden in 2020 en 2019 (pré corona) gekeken. Tijdens de coronacrisis lieten de cijfers een dalende trend zien in het aantal aanvragen schuldhulpverlening ten opzichte van voorgaande jaren. Sinds anderhalf jaar zien we voor het eerst weer een lichte, maar duidelijke stijging.

Vooral jongeren, flexwerkers en zelfstandigen ervaren negatieve (financiële) gevolgen van corona. Van deze kwetsbare groepen hadden flexwerkers de meeste informatie- en adviesvragen. Dit is een verschuiving ten opzichte van voorgaande maanden, waar zelfstandig ondernemers de meeste informatie- en adviesvragen hadden.

1 op de 6 (november) en 1 op de 5 (december) aanvragen zijn volgens de respondenten vermoedelijk in verband te brengen met de gevolgen van de coronacrisis.​ Dit is in lijn met de eerste 8 maanden van 2021.

Nieuwe uitvraag

Divosa en de NVVK blijven de ontwikkeling van schuldhulpverlening bij gemeenten volgen. Je kunt nu de uitvraag over januari en februari 2022 invullen.