Het aantal mensen met een arbeidsbeperking dat in het kader van de banenafspraak aan werk is geholpen, zit sinds 2021 weer in de lift, na de coronadip. De meesten van hen hebben na een jaar nog steeds werk, maar lang niet allemaal in dezelfde baan. Dat schrijft minister Schouten (Participatie) in een brief aan de Eerste Kamer.

De banenafspraak dateert van 2015 en moet in 2026 125.000 mensen met een arbeidsbeperking aan werk hebben geholpen. Uit de cijfers die de minister met de Kamer heeft gedeeld, komt naar voren dat het totale aantal in 2021 uitkwam op 72.000, wat onder het streefcijfer ligt. Het bedrijfsleven nam het leeuwendeel voor zijn rekening en behaalde ook zijn doelstellingen. Bij de overheid lukte dat niet.

Duurzame banen

Verder schrijft de minister dat van alle werkzame mensen in de banenafspraak in het derde kwartaal van 2020, een jaar later 87 procent nog steeds werk had. Dit is iets hoger dan voorgaande jaren. Maar het aantal mensen dat na een jaar nog dezelfde baan had, lag lager: 65 procent. Dat komt onder meer omdat er vaker sprake is van flexbanen. Het aandeel gewerkte uren op basis van een vast contract ging omlaag.

Extra maatregelen

Volgens de minister kunnen er veel banen bij komen wanneer markt en overheid samenwerken. Verder schrijft ze dat de inspanningen van overheidswerkgevers niet altijd goed tot uitdrukking komen in de metingen, maar dat laat onverlet dat de overheid meer haar best kan doen. De minister kondigde eerder al extra maatregelen aan om het aantal banen bij de overheid en in het onderwijs omhoog te krijgen. In haar brief geeft de minister verder aan het zogeheten loonkostenvoordeel banenafspraak structureel te willen maken. Op die manier hoopt ze meer mensen duurzaam aan een baan te kunnen helpen.

Wat vindt Divosa?

Het is goed om te zien dat na de coronacrisis het aantal banen voor mensen uit het doelgroepenregister weer sterker is gestegen. Het onderscheid tussen markt en overheid is moeilijk te maken, omdat veel marktbanen door de overheid worden gefinancierd. Divosa blijft bezorgd over de duurzaamheid van het werk voor de Participatiewetdoelgroep met een banenafspraakbaan. Deze groep is relatief nieuw en heeft ook vaker nieuwe banen, maar deze blijken minder duurzaam dan banen binnen de overige groepen. Veel werk is flexibel en dat betekent onzekerheid voor kwetsbare inwoners én veel extra werk om hen weer naar nieuw werk te begeleiden.

Informatie

Contactpersoon

Chris Wallis

procesmanager Werk, participatie en arbeidsmarkt