Gemeenten kunnen nog één keer subsidie aanvragen voor het lokaal versterken van onafhankelijke cliëntondersteuning. De Regeling specifieke uitkering versterking cliëntondersteuning (SUVCO) van het ministerie van VWS loopt tot en met 2023. De subsidie kan aangevraagd worden van 1 januari 2023 tot en met 28 april 2023.

De uitkering bedraagt maximaal 50 duizend euro per gemeente. Gemeenten kunnen dit geld inzetten voor projectleiding of het doen van onderzoek naar wat er nodig is om cliëntondersteuning lokaal te versterken.

Onafhankelijke cliëntondersteuning

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is geregeld dat de gemeente moet zorgen voor onafhankelijke ondersteuning van haar inwoners. Een cliëntondersteuner helpt inwoners met informatie over bijvoorbeeld het recht op (jeugd)zorg, individuele begeleiding of huishoudelijke hulp en maakt hen wegwijs bij (aanvraag)procedures.

Uit een onderzoek van het RIVM uit 2021 blijkt dat de helft van de inwoners die voor cliëntondersteuning in aanmerking komen, niet weet dat deze mogelijkheid bestaat.

Wat vindt Divosa? 

Divosa vindt dat minder zelfredzame inwoners goed moeten worden bereikt en geholpen. Cliëntondersteuners kunnen voor hen een steunpilaar zijn, vooral bij procedures rondom voorzieningen. Daarnaast kan cliëntondersteuning een belangrijke rol spelen in de samenwerking tussen het sociaal en juridisch domein. Dit onderzoeken we in het project Rechtshulp en sociaal domein.

Contactpersoon

Nikki Lübeck

programmamanager Robuuste rechtsbescherming en Rechtshulp en sociaal domein