Hogescholen bieden nieuwe masteropleiding schuldhulpverlening

donderdag 18 oktober 2018

Drie hogescholen, de Hogeschool van Amsterdam, de Hanzehogeschool en hogeschool Saxion, slaan de handen ineen voor een eenjarige beroepsopleiding Schuldhulpverlening. Met deze opleiding op masterniveau kunnen schuldhulpverleners zich verder professionaliseren. Dit initiatief is tot stand gekomen op verzoek van Schouders Eronder, het programma van de VNG, Landelijke Cliëntenraad, NVVK, Sociaal Werk Nederland en Divosa.

Veel schuldhulpverleners hebben behoefte aan meer verdieping in hun vak. Om zichzelf als schuldhulpverlener te kunnen verbeteren, om collega’s te inspireren en een bijdrage te leveren aan de professionalisering van het vakgebied.

Professioneel leiderschap

In de opleiding staat professioneel leiderschap centraal. Dit wordt uitgewerkt via thema’s als sociale psychologie en hersenwetenschappen, kennis van wet- en regelgeving, de samenhang tussen schulden en andere problemen en evidence based werken. De opleiding bestaat uit 30 ECTS en kan naast het werk gevolgd worden.

Unieke samenwerking

De beroepsopleiding wordt ontwikkeld door een consortium van de Hogeschool van Amsterdam, de Hanzehogeschool en hogeschool Saxion. Daarnaast werkt het lectoraat Schulden en Incasso van de Hogeschool Utrecht mee aan deze opleiding. Een dergelijke samenwerking tussen hogescholen met hun lectoraten is uniek in Nederland.

Testgroep

In het voorjaar van 2019 wil het consortium van hogescholen starten met een testgroep die deze eenjarige beroepsopleiding gratis of tegen een sterk gereduceerd tarief kunnen volgen. De testgroep bestaat uit 15 deelnemers met minimaal twee jaar werkervaring. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.schouderseronder.nl.

Over Schouders Eronder

De opleiding is ontwikkeld op verzoek van Schouders Eronder. Schouders Eronder is een landelijk programma, gesubsidieerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en een samenwerking tussen Divosa, Landelijke Cliëntenraad, NVVK, Sociaal Werk Nederland en VNG. Schouders Eronder wil de schuldhulpverlening in Nederland verder professionaliseren, o.a. door het verbeteren van kennis en vakmanschap van iedereen die een rol heeft in het signaleren, voorkomen en oplossen van schulden.