Forse kritiek Amsterdamse wethouder op WWB-maatregelen

donderdag 21 november 2013

Na Divosa en VNG laat nu ook de gemeente Amsterdam weten niets te zien in de WWB-maatregelen die het kabinet onlangs naar de Kamer stuurde. Wethouder Andrée van Es vindt de bijstand steeds meer een valkuil dan een vangnet. Met als gevolg dat het voor veel mensen alleen maar moeilijker wordt om zich aan de bijstand te ontworstelen. Op het Divosa Najaarscongres noemde ze het beleid ‘contra-productief’.

“Ik vind dat klanten bezig moeten zijn met hun terugkeer naar betaald werk, en niet boete hoeven te doen voor het feit dat ze geld ontvangen van de overheid”, aldus Van Es. De aanscherpingen van de wet zijn volgens haar “gebaseerd op meer wantrouwen ten opzichte van de hele groep. In een tijd die getekend is door oplopende werkloosheid en afnemende baankansen. Ik ben er van overtuigd dat dat contra-productief is.”

Zinvol

De wethouder stoort zich aan tegenprestatievoorbeelden die het kabinet zelf noemt. “Vrijwilliger voor de verkiezing van weerman van de buurt? Geweldig, als iemand dat graag doet, daarvoor het huis uitkomt, actief wordt en meedoet in de buurt. Maar verplicht? Als tegenprestatie voor je uitkering?” Amsterdam meent dat vrijwilligerswerk alleen zinvol is als het helpt om aan werk te komen, zoals een werkloze journalist die aan de slag gaat bij een lokaal radiostation.

Ondermijnend

De dwingende sancties die de WWB-maatregelen bevatten, ondermijnen volgens Van Es het sociale beleid van de hoofdstad waar ambtenaren dagelijks “een afweging maken tussen regels en moraliteit”. Van Es: “Niet doen, zeg ik tegen het kabinet, slecht idee.”

Streng

Door de crisis ligt de lat hoog, volgens de wethouder die vindt dat ze ‘tamelijk streng’ is voor jongeren die moeilijk aan werk kunnen komen. “Dat betekent dat ze werk moeten accepteren, ook als dat niet hun eerste keuze is.”

Zie ook